În curând românii vor putea intra fără vize în Canada

172

România a câștigat câteva luni în urma negocierilor. Astfel, din mai 2017, nu vor mai avea nevoie de viză pentru Canada cei care au mai fost în această țară, iar din decembrie 2017, vizele vor fi eliminate total.

 

„Am o veste bună în această dimineață. S-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți, și în acest fel suntem în situația foarte potrivită să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni pentru acordul comercial cu Canada”, a spus Klaus Iohannis.

Inițial, calendarul prevedea ridicarea totală a vizelor în mai 2018.

România și Bulgaria condiționau aprobarea acordului comercial dintre România și Canada de ridicarea vizelor, în condițiile în care sunt singurele state membre UE ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru a intrat în Canada. În urma acestui acord, care grăbește cu cinci luni  Bucureștiul și Sofia sunt gata să aprobe CETA.

În acest moment, doar Belgia mai are obiecții în privința acordului comercial. Mai exact, regiunea belgiană francofonă Valonia, care este nemulţumită de implicaţiile comerciale ale acordului.

Comisia Europeană, care negociază acordurile comerciale ale blocului comunitar, a oferit o serie de concesii noi sub forma unor modificări la o declaraţie UE anexată tratatului. Un diplomat european a explicat că aceste prevederi au ca scop tocmai să liniştească temerile valone privind agricultura şi modul în care vor fi rezolvate disputele comerciale cu societăţile canadiene, potrivit News.ro.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.