În cursul zilei de miercuri, 10 ianuarie, în jurul orei 10.55, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Sălard au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în podul unei case din localitatea Spinuș.
Echipajele de pompieri au stins incendiul în limitele găsite, reușind să evite propagarea flăcărilor la încăperile casei și să limiteze pagubele la aproximativ 20 metri pătrați acoperiș.
Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Mare atenție la coșurile de fum: Siguranța nu este un joc de noroc!
La nivelul județului Bihor, personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” derulează campania de informare și educație preventivă R.I.S.C. “Siguranța NU e un joc de noroc!”, scopul acesteia vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență generate de coșurile de fum.
În cadrul acesteia, pompierii bihoreni reamintesc cetățenilor faptul că burlanele și coșurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului, împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente fiind legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.
Semne ale unui incendiu de coș de fum iminent:
- un vuiet în coșul de fum – ca un vânt care urlă;
- un coș de fum anormal de fierbinte;
- un miros puternic de funingine;
- fum negru abundent;
- flăcări și scântei care provin uneori din sobă.
Pentru asigurarea securităţii la incendiu, întrețineți coșul de fum în mod corespunzător, astfel:
- curățați-l cel puțin o dată pe an apelând doar la coșari autorizați;
- verificați-l periodic de fisuri
- preveniți apariția fisurilor – pentru evitarea și observarea timpurie a fisurilor, tencuiți și vopsiți cu var partea exterioară a coșului de fum care traversează podul casei;
- izolați-l față de elementele combustibile – zidăria de cărămidă se va îngroșa cu 25 cm, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale incombustibile;
- lăsați o distanță de cel puțin 10 cm – între zidăria coșului de fum și elementele combustibile ale acoperișului.