Foto | ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTULUI DE A ȘTI SĂRBĂTORITĂ ȘI LA ALEȘD

778
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTULUI DE A ȘTI SĂRBĂTORITĂ ȘI LA ALEȘD
Foto © AlesdOnline

Tu știi care este dreptul tău de a ști ? Este dreptul tău să ai acces la informații de interes public. Ziua Internațională a Dreptului de a Ști, este sărbătorită la data de 28 septembrie al fiecărui an, la nivel mondial. A fost înființată la data de 28 septembrie 2002, în cadrul Conferinței pentru libertate de informare, desfășurată la Sofia în Bulgaria. Au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor pentru Libertate de Informare din 15 țări.

Scopul acestei zile internaționale, este de a promova și de atrage atenția asupra dreptului fiecărui individ de a avea acces la informațiile de interes public. Ea are la bază o serie de principii:

1. Accesul liber la informație este considerat un drept al fiecărui individ.

2. Dreptul la acces la informație se aplică tuturor instituțiilor publice.

3. Depunerea cererilor de informare trebuie să fie ușoară, rapidă și gratuită.

4. Funcționarii au datoria de a răspunde la aceste cereri, iar refuzul trebuie motivat.

5. Interesul public este mai important decât ținerea secretă a informațiilor.

6. Instituțiile publice au datoria de a publica informațiile importante de interes public.

O persoană activă este mai bine și corect informată, o persoană neinformată, sau informată greșit, este cu ușurință manipulată. Fac excepție de la accesul liber la informații, secretele de stat și secretele de serviciu. O activitate concretă care a marcat această importantă zi a fost organizată la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd.

Au fost invitați reprezentanți ai autorităților locale, ai Jandarmeriei, a AJOFM și a presei. Din păcate au lipsit reprezentanți ai altor instituții importante din oraș. Din lipsă de spațiu au fost prezenți câte 4 reprezentanți ai claselor de liceu, care într-o dezbatere liberă au pus întrebări, unele incomode, autorităților locale.

Au răspuns cu amabilitate: d-l Kajanto Pal, viceprimar al orașului, Cociorva Gheorghe, șef serviciu social din primărie, d-nii plutonieri major Mălan Cristian și Arnăutu Alexandru, d-na Ivan leț Lavinia, din partea AJOFM punctul de lucru Aleșd, Nicolae Răcuciu jurnalist. Pentru început d-na prof. Antonia Silaghi, organizatorul evenimentului a informat elevii despre importanța acestei zile, în contextul dreptului fiecărui individ la informarea reală de interes public reglementată prin legea 544/ 2001. Interesul elevilor despre activitatea instituțiilor publice, a demonstrat că spiritul civic al tinerilor este activ, iar propunerile lor, pentru a se crea o ambianță socială în oraș este bine venită. Întrebări privind bugetul local, din ce fonduri se creează și cum se cheltuiește, au fost lămurite de viceprimar.

Unele întrebări sau referit la atitudinea unor tineri care nu folosesc în mod civilizat bunurile publice(băncile din parcuri). S-a ajuns la un consens prin care implicarea tinerilor în acțiuni de voluntariat să descurajeze astfel de practici.

Jandarmii au răspuns la solicitarea unor băieți interesați de această meserie. Nu au lipsit întrebări privind înscrierea absolvenților pentru ajutorul de șomaj, în cazul nereușitei în învățământul superior sau a lipsei unui loc de muncă.

Printre cei mai activi elevi îi amintim pe : George Buș, Mermeze Nuria, Florescu Rebeca, Monea Florin, Jurjuț Alexandru, Șchiop Darius, Bercea Naomi, Gaidoș Bianca, Ile Cristina etc. Această dezbatere civică a fost completată de distribuirea din partea organizatorilor a unor pliante și modele de cereri pentru informații de interes public, iar jandarmii, pliante privind accesul în școli de profil. O acțiune reușită, care cu siguranță va avea ecou și în viața comunității, prin implicarea tot mai activă a tinerilor.

Nicu Răcuciu