ZIUA EROILOR LA ALEȘD

245
ZIUA EROILOR LA ALEȘD-800x600
Foto © AlesdOnline
 

Comemorarea și evocarea jertfei eroilor neamului, cunoscuți și necunoscuți, constituie momente de aducere aminte, de respect pentru demnitatea, curajul și dragostea lor de țară și popor. Ziua Eroilor, aniversată în marea sărbătoare creștină a Înălțării Domnului, este o analogie fericită de înălțare la ceruri a sufletelor martirilor căzuți pentru apărarea gliei strămoșești.

 

În Aleșd, Ziua Eroilor s-a sărbătorit în două zile. În ziua de Înălțarea Domnului în cele două biserici ortodoxe din oraș, s-a săvârșit slujba de pomenire închinată tuturor eroilor neamului. La Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, s-a oficiat și parastasul de pomenire, la care au asistat atât credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie și un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman, însoțiți de diriginți și profesori de religie. Ziua de 18 mai a fost dedicată comemorării eroului din Aleșd, sublocotenent (p.m.) Iosif Silviu Fogarași, primul erou căzut la datorie după cel de-al doilea război mondial, într-un teatru de operațiuni în Afganistan. Cu acest prilej la mormântul eroului din cimitirul orășenesc au fost prezenți la emoționante momente comemorative, oficialități ale județului Bihor, militari, o delegație a Asociației Naționale „Cultul Eroilor” filiala Dolj, consilieri, șefi de instituții, preoți, elevi, cadre didactice, locuitori ai orașului, alături de familia eroului.

Întreaga ceremonie a fost condusă de d-l maior Constantin Dudău, șeful comenduirii de garnizoană din Oradea. Ceremonia a început la ora 11.00,cu întâmpinarea persoanelor oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului. S-a intonat Imnul Național al României, după care s-a ținut un moment de reculegere, în semn de cinstire și pomenire pentru eroul slt.( p. m.) Iosif Silviu Fogarași. Trei preoți au săvârșit slujba de pomenire, după care au urmat alocuțiunile unor persoane oficiale. A ținut un scurt discurs de început. D-l Ioan Todoca primarul orașului, urmat de Puia Răzvan, Director de Cabinet al Prefectului Ioan Mihaiu, d-l general de brigadă (r.) Vasile Creț. D-l colonel (r) Marinel Florescu, președintele Asociației „Cultul Eroilor” filiala Dolj, a fost prezent în acea fatidică zi de 11 noiembrie, 2003, ora 11, în Afganistan, când în urma unei ambuscade a căzut la datorie Silviu Fogarași. Coincidență istorică cu ziua și ora când s-a semnat Tratatul de Armistițiu între Imperiul German și Puterile Antantei, în pădurea Compiegne (Franța), care a pus capăt Primului Război Mondial. Această zi istorică a fost decretată ca :„Ziua Veteranilor” din teatrele de operații. Prof. Titi Vasile , membru al Asociației „Frații Buzești” din Craiova, a făcut o scurtă lecție de istorie cu referire la momente importante din istoria românilor în care sau jertfit milioane de români. Interesant a fost scurtul discurs al elevului Adrian Bogdan de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, care pătruns de emoții, cu multă sinceritate, a vorbit despre eroii neamului în viziunea tinerei generații.

Dar cel mai impresionant discurs a fost susținut de d-na prof. Alina Buzle de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”; „….România există datorită unor eroi. Eroi demni, repere de curaj, patriotism și integritate. Eroi cu biografii care întrec de multe ori cele mai spectaculoase scenarii de film. Sunt eroii ale căror nume sunt scrise în cărțile de istorie, pe monumente sau cruci simple, în cimitirele țării. Sunt și români a căror jertfă ne este contemporană și care își clădesc viața și cariera pe valori precum: curaj, disciplină și devotament. Fiecare oraș, sat sau cătun își are eroii săi. Orașul Aleșd îl are pe Iosif Silviu Fogarași, decorat cu ordinul „Virtutea militară în grad de cavaler”. Îl comemorează România, alături de alți eroi. Noi, aleșdenii, ne închinăm cu respect în fața mormântului său, îl cinstim și prețuim… Să-i pomenim neîncetat pe cei ce au murit pentru țară. Și fie ca numele lor să le rămână nepieritor”. După discursuri, Ioan Barbu din Craiova, a recitat cu mult patos poezii patriotice după care un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, dirijați de d-na prof. Corina Ionescu, au interpretat două cântece destinate eroilor.

Ceremonialul a continuat cu depunerea de coroane. Au depus în ordine: Prefectura județului Bihor, Primăria orașului Aleșd, Garnizoana Oradea, Cultul Eroilor „Frații Buzești”Dolj, Cultul Eroilor „Regina Maria” Bihor, Fundația „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din București, Inspectoratul de jandarmi Bihor, Grupa Aleșd, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, PSD. Aleșd, Grupul ALDE Aleșd. Reprezentanții ”Cultului Eroilor Dolj” a înmânat familiei eroului, organizatorilor, plachete, diplome și insigne comemorative. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Nicu Răcuciu

 

Urmărește-ne și pe Google News