ZIUA CETĂȚII „PIATRA ȘOIMULUI”

486

Sâmbătă 1 septembrie, Primăria orașului Aleșd, prin centrul de turism, în colaborare cu Asociația „Castrum” Aleșd și Asociația„ Orion Choose la Be o Slar”, organizează Ziua Cetății Piatra Șoimului.

Pentru o minimă cunoaștere se impun câteva elemente despre cetate. Ruinele cetății sunt situate la cca. 54 Km. nord de Oradea, în Munții Plopișului, pe o stâncă la altitudinea de 484m. Cetatea a fost construită în sec. XIII de familia nobiliară Geregye înrudită cu voievozii Transilvaniei. Cetatea și domeniul constituit, a avut de-a lungul secolelor mai mulți stăpâni nobilii maghiari și principi români. Cetatea prin poziția sa a avut rol de protecție în nord – vestul Transilvaniei, împotriva încercărilor de supunere din partea marilor puteri rivale Imperiul Otoman și cel Habsburgic. De asemenea avea și rolul de a adăposti populația în caz de primejdie. Așezarea strategică i-a dat funcția militar politică. La începuturile sale Aleșdul, a aparținut Cetății la fel ca și zeci de sate de pe Valea Crișului Repede. În decursul a 300 de ani, Cetatea este stăpânită de nobili și prinți ca recompense pentru diferite servicii aduse voievozilor sau regilor. Între anii 1658 – 1560 cetatea s-a aflat în posesia domnitorului Țării Românești, Constantin Șerban Voievod. În anul 1711 cetatea este distrusă de armatele imperiale austriece. În ciuda faptului că în prezent mai există doar ruinele cetății, acest loc plin de încărcătură istorică și pitorească zonă turistică, primăria orașului Aleșd a inițiat demersuri pentru conservarea acestor ruine și promovarea prin proiecte a obiectivului turistic „Cetatea Piatra Șoimului”, încă din anii 2012 – 2013. Pentru acțiunea de popularizare a acestui obiectiv turistic sau organizat o paletă largă de activități printre care amintim 2 Seri Medievale, care au recreat scene din viața specifică a unei cetăți medievale.

În acest context se înscrie și organizarea Zilei Cetății în data de 1 septembrie. Evenimentul va incepe la ora 10:00 pe platoul din apropierea Cetatii Piatra Soimului din Pestis.

Din programul propus am reținut: demonstrație arcași, turul cetății, jocuri medievale și concursuri pentru copii, premiate cu dulciuri, vânătoare de comori, proiecții de film în aer liber, masă comună ( gulyaș) etc.

Organizatorii vă așteaptă cu mult drag, pentru a petrece împreună o zi de neuitat, de relaxare și plăcere.

Nicu Răcuciu

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.