Zeci de copii au fost prezenți în subunitățile de pompieri militari cu ocazia Zilei Informării Preventive

235
pompieri militari din Aleșd
Foto © AlesdOnline

Zeci de copii, care, însoțiți de părinți sau bunici, au participat la Ziua Porților Deschise, organizată cu prilejul Zilei Informării Preventive la subunitățile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor, au fost familiarizați cu măsurile de prevenire a unor evenimente nedorite și cu regulile de comportare menite a le proteja viața pe timpul producerii unor situații de urgență.

Activităţile informativ-educative derulate în cursul zilei de azi, marți, 13, sub sloganul “Preveniţi ghinionul”, urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă.

Mesajele se adresează atât copiilor, cât și părinților, bunicilor, tutorilor sau altor persoane care au responsabilitate pentru siguranța celor mici.

Astfel, pentru siguranța copiilor este necesar să respectaţi următoarele măsuri.
– păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care aceștia nu au acces;
– înlăturați orice curiozitate a copilului în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;
– nu îl lăsa singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune;
– învăţă-l cum să utilizeze sursele de aprindere și cum să se comporte în situaţii de pericol.

Învață copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:
– dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;
– dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;
ATENȚIE! nu trebuie să se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de personalul din echipele de intervenţie când intră în locuință;
– dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;
– atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Totul este simplu şi la îndemâna noastră. Dacă acţionăm în mod responsabil, evităm declanşarea oricărei surse care produce incendii sau alte evenimente nefaste şi astfel putem „Preveni ghinionul”.

Anual în România sunt înregistrate peste 6.500 de incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele însemnate, acestea au fost soldate și cu pierderi de vieți omenești. Relevante în acest sens sunt datele statistice aferente anului trecut, care indică faptul că din totalul celor 650 de persoanelor surprinse în incendii, 250 și-au pierdut viața.

Cele mai întâlnite cauze de incendiu la locuinţe sunt următoarele:
• 33 % – coşul de fum defect sau necurăţat;
• 22 % – instalaţii electrice defecte sau improvizate;
• 13 % – mijloacele de încălzire;
• 12 % – fumatul şi focul deschis;
• 20 % – alte cauze.

Aşadar, în cele mai multe cazuri vorbim despre neglijenţă şi neatenţie. O simplă scânteie vă poate aprinde locuinţa!

copiii la pompieri

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.