19.2 C
Aleşd
duminică, 23 iunie 2024
Blue Container Aleșd

VIDEO Memoria locului – Constantin Șerban Ctitor voievodal Biserica de piatră de la Tinăud

 

Memoria locului un proiect cultural menit să valorifice și să promoveze tradițiile locale , să păstreze memoria acestui loc de suflet unde ne avem rădăcinile , identitatea , frumusețea ,dorul , doina . Biserica de piatră de la Tinăud este un exemplu în acest sens.

Octavian Goga spunea “Biserica la noi a fost din vechime un criteriu de naționalitate”. Cultura oferă sol fertil credinței iar credința face să rodească perenitatea culturii ca pe o liturghie a identității unui popor. În parteneriat cu Liceul teoretic ” Constantin Șerban ” un grup de elevi și invitați ai Bibliotecii ” Octavian Goga ” au pornit spre Tinăud.

Miercuri , 9 mai, pe o vreme minunată, copii din clasele a V –a și clasele a VII – a însoțiți de doamnele profesoare Alina Buzle și Felicia Lele au pornit la drum spre Tinăud având la ei steaguri și pancarde înscripționate cu logo-ul Centenarului Marii Uniri , cu numele liceului ” Constantin Șerban ” și un entuziasm debordant . I-au însoțit colectivul bibliotecii și invitații care s-au alăturat cântecelor și scandărilor copiilor . Ajunși cu bine la Biserica de piatră de la Tinăud am fost întâmpinați de Părintele Ardelean Florian și doamna profesoară Ardelean Mariana cu inima deschisă și bucurie.

Părintele a prezentat istoricul bisericii – monument înălțată în vremea domnitorilor peregrini , secolul XVII , în anii 1659 – 1960. Constantin Șerban , fost Domn al Țării Românești între anii 1654 și 1658 , a peregrinat în Transilvania și a clădit din banii săi o biserică de piatră în Tinăud, în semn de mulțumire sufletească , de laudă , de aducere aminte.

Părintele a subliniat și rolul fiecărui preot paroh în construcția , renovarea , pictarea și mobilarea bisericii :
-la 1828 preot paroh a fost Ioan Molnar Morărescu căruia i se datorează renovarea edificiului
– din 1870 a fost preot George Molnar Morărescu , originar din Borod
– au urmat alți preoți parohi Iacob Ilarion originar din Peștiș , Pr. Ioan Erdeli, Pr.Constantin Tarcău , Pr. Vasile Boșca , Pr. Ovidiu Bocșan Pr. Horațiu Bocșan și în prezent Pr. Ardelean Florian.

Doamna profesoară Alina Buzle a vorbit despre importanța zilei de 9 mai – Ziua Independenței României , Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei. Doamna profesoară Felicia Lele ne- a oferit o emoționantă surpriză cântând alături de copiii dânsei Pricesne încheind rotund și frumos o acțiune de suflet reușită .

La ieșire o altă surpriză plăcută pentru copii : enoriașele parohiei au servit copiii cu dulciuri făcute de ele cu mult drag.

Ne-am întors la fel de entuziaști și în fața Primăriei Aleșd copiii au dorit să facă un popas și să scandeze : ” ROMÂNIA , LA MULȚI ANI ”

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,739FaniÎmi place
1,736CititoriConectați-vă
993CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,610AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI