VIDEO Memoria locului – Constantin Șerban Ctitor voievodal Biserica de piatră de la Tinăud

335
Biserica de piatră de la Tinăud-800x450

Memoria locului un proiect cultural menit să valorifice și să promoveze tradițiile locale , să păstreze memoria acestui loc de suflet unde ne avem rădăcinile , identitatea , frumusețea ,dorul , doina . Biserica de piatră de la Tinăud este un exemplu în acest sens.

 

Octavian Goga spunea „Biserica la noi a fost din vechime un criteriu de naționalitate”. Cultura oferă sol fertil credinței iar credința face să rodească perenitatea culturii ca pe o liturghie a identității unui popor. În parteneriat cu Liceul teoretic ” Constantin Șerban ” un grup de elevi și invitați ai Bibliotecii ” Octavian Goga ” au pornit spre Tinăud.

Miercuri , 9 mai, pe o vreme minunată, copii din clasele a V –a și clasele a VII – a însoțiți de doamnele profesoare Alina Buzle și Felicia Lele au pornit la drum spre Tinăud având la ei steaguri și pancarde înscripționate cu logo-ul Centenarului Marii Uniri , cu numele liceului ” Constantin Șerban ” și un entuziasm debordant . I-au însoțit colectivul bibliotecii și invitații care s-au alăturat cântecelor și scandărilor copiilor . Ajunși cu bine la Biserica de piatră de la Tinăud am fost întâmpinați de Părintele Ardelean Florian și doamna profesoară Ardelean Mariana cu inima deschisă și bucurie.

Părintele a prezentat istoricul bisericii – monument înălțată în vremea domnitorilor peregrini , secolul XVII , în anii 1659 – 1960. Constantin Șerban , fost Domn al Țării Românești între anii 1654 și 1658 , a peregrinat în Transilvania și a clădit din banii săi o biserică de piatră în Tinăud, în semn de mulțumire sufletească , de laudă , de aducere aminte.

Părintele a subliniat și rolul fiecărui preot paroh în construcția , renovarea , pictarea și mobilarea bisericii :
-la 1828 preot paroh a fost Ioan Molnar Morărescu căruia i se datorează renovarea edificiului
– din 1870 a fost preot George Molnar Morărescu , originar din Borod
– au urmat alți preoți parohi Iacob Ilarion originar din Peștiș , Pr. Ioan Erdeli, Pr.Constantin Tarcău , Pr. Vasile Boșca , Pr. Ovidiu Bocșan Pr. Horațiu Bocșan și în prezent Pr. Ardelean Florian.

Doamna profesoară Alina Buzle a vorbit despre importanța zilei de 9 mai – Ziua Independenței României , Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei. Doamna profesoară Felicia Lele ne- a oferit o emoționantă surpriză cântând alături de copiii dânsei Pricesne încheind rotund și frumos o acțiune de suflet reușită .

La ieșire o altă surpriză plăcută pentru copii : enoriașele parohiei au servit copiii cu dulciuri făcute de ele cu mult drag.

Ne-am întors la fel de entuziaști și în fața Primăriei Aleșd copiii au dorit să facă un popas și să scandeze : ” ROMÂNIA , LA MULȚI ANI ”

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.