„TRANSGAZ” VINE ÎN ÎNTÂMPINAREA NEVOILOR POPULAȚIEI

1515
primari zona Aleșd~2-800x458
Foto © AlesdOnline

Problema aprovizionării populației cu lemne de foc a devenit o problemă vitală atât pentru populație cât mai ales pentru dezvoltarea și protejarea fondului forestier, care legal sau ilegal suferă tăieri iraționale. Aici trebuie inclus și braconajul, puțin și greu de controlat, care pe piața neagră a lemnului de foc stabilește în mod arbitrar prețuri exorbitante , care cu greu pot fi suportate de populație. Ce fac autoritățile pentru sistarea acestui comerț ilegal?

 

Dau din umeri a neputință. Viitorul pentru încălzirea locuințelor populației, este gazul natural. În acest sens Societatea Națională de Transport Gaze Naturale, TRANSGAZ a transmis Consiliului Județean Bihor o adresă prin care să oferă să colaboreze cu Consiliul Județean și UAT-urile din județ în vederea realizării investițiilor în rețeaua națională de transport gaze naturale , mai simplu spus, pentru introducerea gazului în localitățile județului.

În acest sens Consiliul Județean a convocat la Aleșd , în ziua de 5 noiembrie o întâlnire cu primarii din comunele aflate pe aliniamentul Oșorhei – Borod pentru o consultare în privința constituirii lor într-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Au fost prezenți d-nii: Pasztor Șandor și Bodea Traian președinte respectiv vicepreședinte a C.J. Julien Mateiaș și Bujor Chirilă consilieri județeni și primari din comunele implicate. După prezentarea adresei sosite de la Transgaz s-a prezentat o informare privind dezvoltarea alimentării cu gaze naturale a județului Bihor, cu referire la „Gruparea centru” ce include orașul Aleșd și comunele: Oșorhei, Sânmartin, Cetariu, Ineu, Săcădat, Brusturi, Sârbi, Spinuș, Tileagd, Lugașul de Jos, Țețchea, Aștileu, Copăcel, Vârciorog, Măgești, Vadu Crișului, Aușeu, Borod, Șuncuiuș, Bratca. După ce s-a obținut acordul verbal al primarilor prezenți, s-a enumerat pașii ce trebuie urmați, precum și documentația ce urmează să fie întocmită. Dialogul interactiv purtat de cei prezenți s-a finalizat cu ideea necesității înființării ADI, care va fi avantajoasă atât financiar cât și ca timp de realizare a proiectului.

Primarii din Aleșd și Atileu, constituiți în ADI mai de vreme, având denumirea ”Urban – Rural”, parcurgând câteva etape în acest demers, au propus tuturor comunelor asocierea cu acest ADI, integrarea lor și să continue împreună întocmirea documentelor și finalizarea proiectului cât mai repede posibil. Consiliul Județean prin vocea președintelui Pasztor Șandor, a declarat că se constituie în partener al ADI, contribuind cu cofinanțare la costurile lucrărilor.

S-a hotărât ca până la 1 Decembrie toate comunele menționate să supună spre aprobare consiliilor locale aderarea la ADI, urmând demersurile de constituire și demararea principalelor lucrări, măsurători Geo și Topo, care să fie finalizate până la 1 iunie 2019. Populația din comunele amintite privește cu încredere și sprijină acest proiect.

Nicu Răcuciu

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.