„Tigrul de platan” terorizează aleșdenii. Cât de periculoasă este această insectă?

4581

Anotimpul tigrului de platan a revenit, iar tot mai mulți lucuitori din Aleșd se plâng că sunt mușcați de mica insectă. Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este cunoscut sub denumirea populară de ploșnița platanului, ploșnița dudului. Originar din America de Nord, tigrul de platan este unul dintre cei mai noi dăunători din România.

 

Apare odată cu canicula

Insecta Tigrul Platanului apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, în medii cu vegetație bogată. Este întâlnită mai des în zone unde sunt plantați mulți platani, dar în ultimii ani, insecta este tot mai prezentă în aglomerația urbană, pe terase amenajate cu plante, parcuri sau grădini.

Cum arată Tigrul de platan?

Dimensiunea unui adult este de 4-6 mm lungime cu corpul aplatizat. Are ochii foarte bine dezvoltați, capul de culoare gri (gri deschis), antenele scurte. Deține 3 perechi de picioare cu două articulații, unghii puternice și ascuțite. Abdomenul este de culoare negru spre cenușiu, elitrele sunt aproape transparente. Larvele sunt de formă ovala, culoare maro, corpul este acoperit cu spini mici. Femelele pot depune până la 300 de ouă care sunt de culoare neagră. Larvele sunt de culoare maro – închis.

Înțepături

Pișcătura tigrului platanului este resimțită de om, dar leziunile nu sunt la fel de mari ca cele provocate de țânțari ori păianjeni. Totuși, mușcăturile lor sunt periculoase deoarece pot transmite boli.

Remedii

Specialiștii ne recomandă ca atunci când ieșim din casă să ne dăm cu un spray sau un gel care ar ține tigrul platanului departe. Odată ce am fost mușcați este bine să ne protejam cu un antiinflamator, iar pentru cei mici găsim în farmacii brățări sau plastuti pe care îi pot aplica direct pe piele.

Din cauza temperaturilor ridicate, este greu să ne protejăm cu ajutorul hainelor care să ne acopere mâinile și picioare. Este de preferat ca înainte să intrați în casă să vă scuturați hainele deoarece insectele se fixează adesea pe acestea sau în păr.

Dacă ați fost mușcat, remediile imediate sunt spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cub de gheață.

În cazul în care sunteți alergic, contactați medicul.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.