Tezaurul descoperit la Aleşd poate fi văzut mâine la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

1042
Comoara din pădure de la Aleșd-800x450
Foto © AlesdOnline

Muzeul Ţării Crişurilor – complex muzeal vă invită mâine, 30 octombrie 2018, ora 11, la sediul instituţiei din Str. Armatei Române nr.1/A (Secţia de Artă), unde se va organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia vor fi prezentate date preliminare legate de descoperirea tezaurelor de la Aleşd (sec. II a.Chr.-I p.Chr.) şi Groşi (sec. XVII p.Chr.).

 

Tezaurul de la Aleşd este o acumulare de monedă care se constituie pe parcursul secolelor II–I a.Chr., fiind compus din denari din argint. Dintre emitenți au fost identificaţi până în prezent: Iulius Caesar, Marcus Iunius Brutus şi Octavianus Augustus, ale cărui piese par să marcheze îngroparea tezaurului. Tezaurul este compus din 379 de monede.

Tezaurul descoperit la Groşi are în compoziţie monede poloneze emise de Sigismund al III-lea (1587-1632) şi monede transilvănene emise de Gabriel Bethlen (1613-1632), însumând un total de 479 de piese.

La conferinţa de presă vor participa descoperitorii, reprezentanţii autorităţilor locale, precum şi reprezentanţii autorităţilor implicate în protecţia patrimoniului din judeţul Bihor.

Comoara din pădure de la Aleșd 3 -800x450Comoara din pădure de la Aleșd. 1 -800x450

comoara Groși-800x450

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.