-1.3 C
Aleşd
joi, 12 decembrie 2024
Blue Container Aleșd

SFÂNTUL MARTIN – GÂȘTELE – ȘI VINUL

De Sărbătoarea Sfântului Martin , prăznuită de credincioșii catolici și reformați la 11 noiembrie, sunt legate o sumedenie de legende, proverbe și zicale, ce se păstrează la diferite popoare și care leagă sărbătoarea de diferite obiceiuri și tradiții. O zicală interesantă afirmă :

„Cine nu mănâncă gâscă și nu bea vin în această zi, rămâne flămând tot restul anului”. „De ziua Sf. Martin cu cât mănânci mai bine , cu atât de puternic vei rămâne. ” Legătura dintre Sfântul Martin și gâsca, se află în obiceiul practicat în Europa Centrală prin care înainte de postul Crăciunului se organiza o procesiune cu cântece despre Martin și o masă festivă de la care nu lipsea gâsca, întrucât impozitul era plătit în produse naturale iar gâsca era îndopată înainte de Crăciun. De aici provine gâsca ca simbol al sărbătorii. O legendă leagă gâsca de o întâmplare a lui Martin, care fiind propus să devină episcop, modest fiind, refuză funcția și se ascunde într-un grajd unde iernau gâștele. Exact ca la Roma, gâștele au făcut o asemenea gălăgie încât cei care l-au căutat au venit la sigur și l-au găsit, obligându-l să devină episcop.

La Aleșd, cultivatorii de vie și producătorii de vin, s-au întâlnit pentru a marca cea de a IX-a ediție a sărbătorii, pentru păstrarea tradiției și a face prima degustare a vinului nou. Inițiată în urmă cu 9 ani, de către Homonnai Gabor, această întâlnire cu prilejul sărbătorii Sfântului Martin a devenit o tradiție care de la o ediție la alta interesează și pe cei care nu sunt cultivatori sau producători de vin. Dacă la prima ediție au fost doar 27 de amatori, în anul 2017 numărul participanților la acest eveniment s-a ridicat la 140. Dincolo de sărbătoarea Sfântului Martin, întâlnirea prilejuiește momente de socializare, de schimb de informații legate de tehnologia cultivării viei și producerea vinului și nu în ultimul rând prima degustare a vinului nou.

Organizatorii principali, Kajanto Pal, Pusztai Șandor, Torok Attila, Sekei Daniel, au selectat 6 probe de vin pe care le-au prezentat, le-au analizat și le-au oferit spre degustare celor prezenți. Au fost selectate vinuri albe, roșii și roze din soiurile: Chardonnay, Muscat Otonel, Cabernet Savignon, Bianca Cuve , produse de d-nii Pusztai Șandor, Kajanto Pal, Torok Attila. Din discuția cu producătorii de vin am reținut faptul că, deși anul a avut și perioade de timp schimbătoare, datorită lucrărilor de întreținere și stropirilor la timp, atât calitatea cât și cantitatea vinurilor este corespunzătoare. Pentru ca vinurilor să li se simtă gustul, s-au servit aperitive, speciale: drob din ficat de gâscă, untură de gâscă, ceapă roșie, urmate de friptura de gâscă la cuptor, asezonată cu delicioși cartofi aurii și salată asortată. Festinul s-a încheiat cu vinurile roșii de tip Cabernet. Veselia cântecele și buna dispoziție au fost calificativul acordat organizatorilor de către participanți.

Urmează la mijlocul lunii ianuarie, cu prilejul sărbătorii Sfântului Vicențiu, cea de-a doua degustare, iar în prima decadă a lunii martie Concursul de vinuri, care va răsplăti oficial cu medalii, cele mai bune vinuri și pe producătorii lor.

Nicu Răcuciu

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

36,596FaniÎmi place
1,730CititoriConectați-vă
999CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,700AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI