Se lucrează la modernizarea și eficientizarea termică a secției de Pneumologie TBC din cadrul Spitalului Aleșd (video)

297
Pneumologie TBC din cadrul Spitalului Aleșd

Fost manager al Spitalului Orășenesc, apreciat de capii Sănătății, Ioan Todoca, actualul primar al Aleșdului, se implică în continuare pentru ca spitalul să confirme așteptările comunității, atât din punct de vedere managerial, cât mai ales pentru servicii medicale de calitate.

„Se lucrează la Proiectul European de Eficientizare Energetică a Secției de Pneumologie a Spitalului Aleșd, se forează pentru pompele de căldură. Câștigul cel mai mare, pe lângă îmbunătățirea conditiilor din spital este economia de 30-40 de mașini de lemne, care nu mai trebuie tăiate din pădurile României”, explică Ioan Todoca, primarul Aleșdului.

Proiectul este esențial, având în vedere faptul că, în cazul în care la Spitalul Municipal Oradea nu va mai fi loc pentru internări, această secție devine Spital-Suport Covid.

Recent, la sediul primăriei a avut loc ceremonia de semnare a contractului de execuție a lucrărilor din cadrul proiectului „Îmbunătățirea parametrilor tehnici și funcționali ai secției exterioare de Pneumologie TBC”, în vederea creșterii eficienței energetice, finanțată prin Programul Operațional Regional, Axa 3. Valoarea proiectului este de 4.275.347,16 lei, din care 193.632,64 lei reprezintă contribuția orașului Aleșd. Clădirea supusă proiectului este construită în anul 1894. Acest corp de clădire, ce urmează să fie reabilitat, deservește secția de pneumologie TBC. Sunt stabilite următoarele lucrări: refacerea izolației de pe fațadă; înlocuirea tâmplăriei; reabilitarea termică a sistemului de încălzire prin pompe de căldură reversibile; montarea de panouri fotovoltaice. De asemenea, se vor monta corpuri de iluminat cu senzori de prezență, se reface rampa de acces în clădire și se montează un lift. Pe lângă acest proiect, Primăria Aleșd a mai depus proiecte pentru sănătate, pe fonduri nerambursabile.

Unul dintre ele este „Modernizarea și dotarea unui nou ambulator”, având ca locație fosta Bancă Agricolă, în valoare de 2.300.000 de euro. Un alt proiect depus la Ministerul Sănătății, în sumă de 2.600.000 de lei, vizează eficientizarea termică și înlocuirea sistemului de încălzire a Spitalului Orășenesc. În aceeași sferă se înscrie și dotarea Spitalului Aleșd cu un aparat de radiologie digital și două ecografe, prin Proiectul Strategic din cadrul Programului RO–HU.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.