SALUBRI A IMPLEMENTAT PE MASINILE DE RIDICAT DESEURI UN NOU SISTEM DE SCANARI PUBELE/CONTAINERE

467
 

Autorităţile din Aleșd, implementează un sistem nou privind colectarea gunoiului menajer. Fiecare pubelă de gunoi menajer va avea montat un cip, deşeurile vor fi cântărite, iar localnicii vor plăti strict cât au aruncat.

In urma demersurilor intiate de SC SALUBRI SA in colaborare cu SC VASNOR SYSTEM SRL privind conceperea si implementarea unui sistem integrat de scanare pubele/containere aflat pe autoutilitarele de ridicat deseuri, s-a finalizat si implementat acest prototip (hardware si software) denumit MOTION RT.

Potrivit directorului Salubri Aleșd, ing. Claudiu Teodorof, Motion RT este un echipament complex, alcătuit din trei subsisteme destinate scanării pubelelor. Cu ajutorul unui cititor RFID (Radio-frequency identification), care este amplasat în partea din spate a gunoierei, utilizând unde radio, se vor citi seriile pubelelor, care, ulterior se transmit catre un server dedicat, conținând pe lângă seria pubelelor și poziționarea GPS (Global Positioning System), data și ora colectării, numărul colectărilor, etc. Comunicarea între Motion RT și serverul de date se realizează prin comunicare securizată VPN, utilizând date de conexiune mobilă (3G/4G). Fiecare echipament are o serie unică. Cu ajutorul acestei serii, ulterior, utilizatorul o să poată identifica fiecare tranzacție realizată de gunoieră, utilizând aplicatia MotionRT DesktopMotion RT are o memorie internă, care poate memora 15 scanări consecutive, pană la descărcarea acestora pe server. Fiecare scanare, realizată de autoutilitare, se vor transmite către servere într-o perioada de 6-10 secunde. În zonele fără semnal GSM, Motion RT poate să funcționeze stand-alone, prin memorarea tranzactiei direct pe o memorie EPROM. Aceste date se pot descărca ulterior cu ajutorului cablului USB și a aplicației MotionRT Desktop.

MotionRT Desktop, denumită și interfața utilizatorului, este o aplicație compatibilă cu sisteme de operare Microsoft Windows 10, sau versiune mai nouă. Aplicația afișeaza, în timp real, toate scanările realizate de toate gunoierele, care sunt echipate cu Motion RT. Funcțiile principale a aplicației sunt: evidenta clientilor, a pubelelor, a colectarilor, a contractelor, a reclamatiilor putandu-se genera/exporta diverse rapoarte necesare analizelor si altor servicii interconectate cu aceasta aplicatie. 

Acest proiect pilot este elaborat si conceput de catre SC VASNOR SYSTEM SRL, rezultatul generat fiind cresterea calitatea serviciului de salubrizare precum si asigurarea unei transparente totale privind activitatea angajatilor, a cantitatilor de deseuri colectate adica a functionalitatii intregului sistem de colectare selectiva„, a mai spus, directorul Salubri Aleșd.

Va reamintim ca, împreună cu acest sistem nou implementat, in dotarea autovehiculelor de ridicat deseuri exista si alte sisteme care au rol de control si eficientizare a serviciului (ex: sistem camere video, sistem urmarire prin GPS a flotei, sistem de cantarire etc).

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.