3.1 C
Aleşd
miercuri, 6 decembrie 2023

Salariaţii Fabricii de Încălţăminte Melania din Aleșd au protestat pentru neplata salariilor (video)

Circa 100 de angajaţi ai fabricii de încălţăminte Melania din Aleșd au facut miercuri, grevă şi s-au dus în curtea fabricii pentru a-şi cere salariile, pe care, s-au plâns ei, nu le-au primit de două luni. Oamenii au primit notificare de concediere colectivă, fiind în preaviz până la 1 noiembrie, dar aşteptau să-şi primească salariile pe septembrie, termenul de plată a acestora fiind 25 octombrie.

- Publicitate -

„Fabrica Melania a notificat ITM Bihor în condiţiile Legii 62 a dialogului social despre existenţa unei concedieri colective, care afectează, în prima fază, începând cu 1 octombrie 2019, un număr de 433 de salariaţi. În lipsa unui contract colectiv de muncă activ la nivel de unitate, aceşti salariaţi nu vor putea beneficia de sume sau alte drepturi salariale în afara celor prevăzute de contractul individual de muncă, întrucât actele normative nu obligă. Mai există 20 de persoane, care, potrivit notificării, urmează să fie concediate începând cu 9 octombrie 2019. Nu cunoaştem motivul faptic pentru care societatea a ales să nu facă plata drepturilor salariale. Până la momentul de faţă, ITM Bihor nu a fost înştiinţată sau notificată de un salariat nemulţumit în acest sens. Dacă, într-adevăr, salariaţii au această nemulţumire, au posibilitatea să formuleze o sesizare în acest sens, urmând să facem demersurile pentru a verifica şi a dispune măsurile obligatorii în vederea remedierii deficienţei. Este vorba de obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale care li se cuvin”, a precizat Cristina Bikling, de la ITM Bihor.

Primarul Aleşdului, Ioan Todoca, a declarat, pentru AlesdOnline, că a încercat să ajute angajatorul cu diferite facilităţi şi eşalonări la plata taxelor şi impozitelor, dar acesta nu mai face faţă costurilor. În ceea ce priveşte intrarea pe piaţa muncii din Aleşd a unui alt angajator, Todoca spune că sunt speranţe pentru deschiderea în localitate a unei firme de mase plastice, dar asta ar fi abia peste 2 – 3 ani, investiţia fiind condiţionată de accesarea unor fonduri nerambursabile. Acel investitor ar urma să creeze circa 250 de locuri de muncă.

„Această procedură obligă angajatorul la plata salariilor pe septembrie şi octombrie. Din surse interne, am aflat că angajatorul motivează neplata salariilor prin neplata comenzilor de către firmele contractante, acestea având la bază, potrivit angajatorului, probleme de natură calitativă a produselor. Este greu de crezut că timp de 20 de ani produsele nu au avut nici o problemă de calitate, acestea ivindu-se abia acum”, a explicat, Békési Csaba, şeful AJOFM Bihor.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,488FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI