RUGĂCIUNI, EMOȚII ȘI LACRIMI LA „VEȘMINTELE CUVIOASEI PARASCHEVA”

961
RUGĂCIUNI, EMOȚII ȘI LACRIMI LA „VEȘMINTELE CUVIOASEI PARASCHEVA”, info pe link --->>> https://goo.gl/Nh7cTM
Foto © AlesdOnline
 

Deși în Ardeal, Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu are aceeași intensitate cu cea din Moldova și Muntenia, totuși, în bisericile purtătoare de hram „Cuvioasa Parascheva”credincioșii au sărbătorit-o pe Sfânta sub cele mai canonice auspicii. Puterea binefăcătoare a Cuvioasei Parascheva , se răsfrânge asupra tuturor credincioșilor, care se roagă și o cinstesc, chiar dacă nu sunt în prezența Sfintelor Moaște. Marele pelerinaj care se organizează în fiecare an, în direcția Iași, sălașul Sfintelor Moaște, are o tradiție creștino – turistică , care dovedește credința ortodoxă și puterea tămăduitoare pentru trup și suflet a Cuvioasei.

Despre minunile și vindecările miraculoase ale Sfintei, de-a lungul timpului au apărut o sumedenie de tradiții și obiceiuri, credințe și superstiții ca: lucrul în gospodărie, alimentația, dărnicia pentru cei săraci, etc. De asemenea previziuni ale vremii în funcție de modul de manifestare al animalelor. Despre modul de îmbrăcare a Sfintelor Moaște se știe că urmează anumite ritualuri, la care participă doar preoți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovine . Forte puțini știu că Sfânta poartă și un blestem , care datează din anul 1641. Sub veșmintele ,în care Sfânta este îmbrăcată, poartă o ținută care nu se dă jos niciodată. Pe ea se găsește un sigiliu, pe care stă scris blestemul domnitorului Vasile Lupu și a Mitropolitului Varlaam care spune: „blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva”. Veșmântul Sfintei se face după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii obișnuiesc să țină post și să se roage înainte de a începe lucrul. Veșmintele se schimbă de 5 ori pe an, și se dăruiesc de către Înalt Pre Sfinția Sa Teofan Mitropolitul Moldovei, unor biserici din țară și străinătate, care au hramul Sfintei.( peste 250). De această „Danie” se bucură și Biserica din Aleșd, purtătoare a acestui hram și păstrătoare a veșmintelor Cuvioasei Parascheva, care a „acceptat” să devină ocrotitoarea bisericii și a orașului Aleșd.

În fiecare an la data de 14 octombrie , ziua Marii Sărbători , sunt desfășurate slujbe religioase închinate Sfintei Cuvioasei Parascheva. În acest an, în preziua Marii Sărbători, s-a oficiat Sfânta Vecernie, Litia și Paraclisul – Acatistul Sfintei. Sâmbătă, 14 octombrie, deși zi de lucru, un mare număr de credincioși din Aleșd și împrejurimi au fost prezenți la Utrenie și Sfânta Liturghie, după care a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu racla purtătoare a Veșmintelor Sfintei Cuvioasei Parascheva. Apoi s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu, de către un sobor alcătuit din 6 preoți, după care pe o masă din fața altarului Veșmintele au fost scoase din raclă oferind celor prezenți posibilitatea să le atingă, să le sărute și să se roage la ele, fiind convinși că și ele au aceeași putere miraculoasă ca și Moaștele Sfintei pe care le-a acoperit.

Rugăciunile adresate Sfintei cu acest prilej: „ Ne rugăm să ne lumineze întru credință, să ne dăruiască sănătate deplină trupească și sufletească, să simțim pacea, lumina și iubirea Sfintei Treimi”. Conform tradiției, la ieșirea din biserică, credincioșii au fost întâmpinați cu 1.500 de sarmale, oferite cu dragoste, de biserică, obiceiul făcând parte din practica Cuvioasei: „dărnicia pentru cei săraci”.

Nicu Răcuciu

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.