Room for Inclusive Partnerships (Să facem loc parteneriatelor incluzive)

190

În ultimii 60 de ani, Uniunea Europeană a militat pentru crearea unui bloc unitar şi bine închegat al statelor europene, punând un permanent accent pe promovarea dreptăţii sociale şi pe valori fundamentale precum respect pentru demnitatea şi drepturile omului, libertate, toleranţă, democraţie, egalitate şi respectarea legilor.

Schimbările recente în plan economic, politic şi social au făcut să reînvie idei mai vechi ca naţionalismul şi izolarea societăţilor prin frontiere, dar UE se străduieşte în continuare, prin diverse mijloace, să menţină colaborarea şi cooperarea globală, soluţie pe termen lung la problemele cu care se confruntă azi omenirea. Astfel, este nevoie ca UE să îşi reafirme viziunea şi obiectivele pentru cooperarea transfrontalieră în vederea găsirii unor soluţii la problemele stringente ale statelor Uniunii şi ale regiunilor vecine.

Unul dintre mijloacele promovate de Uniunea Europeană este educaţia pe care Comisia Europeană prin Agenţiile Naţionale din întreaga Uniune o sprijină, finanţând şi susţinând proiecte şi programe pentru tineri. Aleşdul a beneficiat de proiecte de acest tip derulate prin cele două şcoli din oraş, iar de puţin timp şi prin Asociaţia Orion – Alege să fii o Stea! După implementarea cu succes a proiectului Youth Arts for Social Change, desfăşurat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Constantin Şerban”, asociaţia continuă parteneriatele internaţionale.

Astfel, în perioada 8-14 iulie 2018 va avea loc în localitatea Dobele din Letonia întâlnirea în cadrul proiectului Room for Inclusive Partnerships care îşi propune să creeze oportunităţi pentru proiecte şi parteneriate între organizaţii non guvernamentale din ţările UE şi ţările partenere din vecinătatea UE, în mod concret ţările sud-mediteraneene. Proiectul aduce împreună 8 organizaţii ce lucrează pentru tineri şi cu tineri pentru a beneficia de un schimb de experienţă în acest domeniu prin împărtăşirea unor exemple de bună practică şi pentru a găsi împreună modalităţi non-formale inovative care să răspundă nevoilor tinerilor din comunităţile pe care aceste organizaţii le reprezintă şi soluţii împotriva naţionalismului şi izolării şi pentru promovarea diversităţii, dialogului intercultural şi interreligios, valorilor comune ca libertate, toleranţă şi respectarea drepturilor omului.

Cel mai important obiectiv al proiectului rămâne crearea de noi parteneriate şi pregătirea a 4 proiecte de mobilităţi pentru tineri şi lucrătorii cu tinerii pentru organizaţiile participante, pe teme de interes comun. Organizaţiile participante provin din zone rurale sau mici urbane, unde oportunităţile pentru tineri sunt limitate: Make Room Europe – Letonia, Work in Progress – Italia, Orion – Choose to be a Star – Aleşd, Bihor, România, Mostar Friedensprojekt – Germania, Better World Foundation – Egipt, Youth Association for Environment and Culture – Algeria, Jordan Innovators Society – Iordania şi Volunteers Without Borders – Palestina.

 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.