RIDICĂ-TE ȘI FĂ O DIFERENȚĂ! “Multe lucruri sunt violente dar nimic mai violent ca omul” – Sofocle

662

Violența! O întâlnim peste tot, pe stradă, la televizor, în ziare, la școală, în magazine, de multe ori acasă și începem să credem că face parte din existența noastră, deci trebuie să o tolerăm. FALS!

Violența în școală, sub toate formele sale, constituie o încălcare a drepturilor copiilor la educație, sănătate și bunăstare.

Pentru că bullying-ul este un fenomen din ce în ce mai prezent în viaţa elevilor, fie în mod direct, fie indirect, Consiliul Elevilor de la Colegiul Tehnic “Alexandru Roman” Aleșd, lansează campania anti-bullying “Ridică-te și fă o diferență!”. Campania se desfășoară în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Biroul Siguranță Școlară și Boxing Club Aleșd.

Dintre obiectivele urmărite:

• Conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor dramatice pe care bullying-ul le are asupra dezvoltării emoționale a copiilor;

• Informarea copiilor cu privire la rolul lor fundamental în apărarea victimelor bullying-ului și în raportarea situațiilor de bullying;

• Promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, victime ori agresori, atât pentru cadrele didactice cât și pentru părinți.

Prima activitate din cadrul campaniei s-a desfășurat vineri, 8 octombrie 2021, activitate intitulată sugestiv: Aceste mâini nu vor lovi niciodată! În cadrul activității au fost prezentate de către reprezentanții Biroului de Siguranță Școlară, cauzele și implicațiile fenomenului de bullying și cyberbullying asupra dezvoltării elevilor, inclusiv cu efect asupra dezvoltării unui comportament de tip predelictual și delictual.

Responsabilul Consiliului Elevilor a subliniat faptul că, abuzul emoțional de lungă durată influențează întreaga viață dacă persoana în cauză nu vorbește și nu exteriorizează ceea ce simte, consumând emoțiile reprimate.

Doamna consilier școlar, Angela Faur, a prezentat elevilor care sunt efectele bullying-ului asupra victimei, agresorului și a martorilor, și felul în care aceste efecte, nerezolvate la timp, pot influența comportamentul pe viitor al celor implicați în bullying. Expunerea permanentă la acest tip de manifestări poate genera rutine care se afirmă ca modele de urmat, ceea ce poate distorsiona valorile reale ale societății, cu potențial de constituire a unui număr mare de subculturi violente.

Boxing Club Aleșd a scos în evidență importanța sportului pentru o educație sănătoasă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și care sunt beneficiile pe care le are boxul asupra corpului și psihicului. Demonstrația de la sfârșitul activității a adus aplauze bine meritate reprezentanților clubului.

Responsabil Consiliul Elevilor – prof. Gabriela POP

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.