Primii câini fără stăpân, în adăpostul din Aleșd (foto)

3061
Adăpostul de câini din orașul Aleșd

Adăpostul de câini din orașul Aleșd a devenit operațional săptămâna trecută, pe 11 aprilie, când a primit autorizația de funcționare de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor. În prezent sunt adăpostiți 7 câini fără stăpân.

 

Construcția este formată din 10 boxe acoperite, 6 dintre ele având fiecare o suprafață de 3 x 2,5 metri, restul de 1,6 x 1,6 metri. A fost amenajat și un spațiu de joacă/ plimbare pe o suprafață de aproximativ 17 x 7 m. Amplasamentul este racordat la utilități și este împrejmuit cu plasă bordurată. Amenajarea acestui spațiu a costat 372.253,17 lei, din care 370.414,87 lei reprezintă contribuția Consiliului Județean Bihor.  

Amplasamentul este gestionat de personalul propriu al primăriei, instruit de Administrația Domeniului Public Oradea (ADP). Consiliul Județean Bihor a achiziționat o autoutilitară pentru capturarea și transportul animalelor. În fiecare zi de vineri a săptămânii, patrupedele fără stăpân sunt preluate și adăpostite de ADP Oradea. 

Primăria Aleșd va organiza în următoarea perioadă o campanie de sterilizare pe raza orașului, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de marți, 19 aprilie. A fost prevăzut un buget pentru sterilizarea a aproximativ 200 de câini. 

Vă reaminim că în 30 martie 2021 a fost aprobat, în ședința ordinară a Consiliului Județean Bihor, un protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor, primăriile Aleșd, Salonta, Marghita și Beiuș și Administrația Domeniului Public Oradea. 

În baza protocolului, Consiliul Județean Bihor finanțează construirea a câte un adăpost în fiecare dintre cele 4 unități administrativ teritoriale (UAT-uri), pe amplasamente puse la dispoziție de autoritățile locale. În plus, fiecare adăpost va fi dotat cu câte o autoutilitară pentru capturarea și transportul câinilor fără stăpân. 

La rândul lor, primăriile vor înființa servicii proprii prin delegarea unor societăți comerciale cu gestiunea adăposturilor. De asemenea, vor putea încheia contracte cu unitățile administrativ – teritoriale din zona limitrofă, existând o recomandare de arondare. Astfel, localitățile din Zona Metropolitană a Oradei vor putea încheia un contract cu ADP, iar celelalte localități, cu serviciile înființate în Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.