Primăria orașului Aleșd a beneficiat de fonduri europene pentru implementarea proiectului ,,Porți deschise pentru cultură și tradiții în Europa”

1388
 

Prin intermediul acestui proiect, Primăria orașului Aleșd, în colaborare cu partenerul său de proiect din Ungaria, Autoguvernarea locală a orașului Kaba, au urmărit promovarea tradițiilor, obiceiurilor și culturii comunităților din zona de frontieră în contextul cooperării și a întăririi relațiilor româno-maghiare din zona de graniță.

 

Obiectivul principal al proiectului a fost consolidarea legăturilor dintre comunitățile locale din Aleșd și Kaba cu scopul creșterii intensității viitoarelor cooperări transfrontaliere. Proiectul a contribuit la sprijinirea înțelegerii și acceptării reciproce între cele două comunități și a creat punțile de încredere necesare pentru a îmbunătăți relațiile existente la un nivel superior. Proiectul reprezintă un model de cooperare interetnică în regiunea degraniță româno-maghiară.

Durata efectivă de implementare a proiectului a fost de 12 de luni, cu o perioadă de 3 luni de suspendare a implementării activităților, suspendare determinată de pandemia SarsCov-2 (COVID-19) declarată la data de 11.03.2020 de către Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, activitățile de pe ambele părți ale graniței s-au derulat în perioada 1 iulie 2019 – 30 septembrie2020.

Bugetul total al proiectului a fost de 74.055 Euro, din care 62.946,75 Euro contribuția FEDR. Din totalul bugetului, 41.000 Euro au reprezentat bugetul Primăriei orașului Aleșd, iar 33.055 Euro i-au revenit Autoguvernării locale a orașului Kaba.

Proiectul a urmărit creșterea gradului de conștientizare cu privire la patrimoniul cultural comun în regiunea de frontieră și, în aceași timp, consolidarea relațiilor personale dintre membrii celor două comunități partenere.

În cadrul proiectului ,,Porți deschise pentru cultură și tradiții în Europa”, Primăria orașului Aleșd a organizat, în perioada 31 august – 1 septembrie 2019, evenimentul ”Festivalului granițelor deschise”. La acest eveniment au participat peste 2000 de persoane. Partenerul din Ungaria, Orașul Kaba, a organizat trei evenimente: Festivalul toamnei (28 septembrie 2019) și Concursul de tir cu arcul (19 septembrie 2020) ambele evenimente având perse 100 de participanți.

Din păcate, datorită restricțiilor impuse în Ungaria de pandemia SarsCov-2 (COVID-19), Concursul de fotbal pentru tineret programat pentru data de 20 septembrie 2020 nu a putut fi organizat.

Din punct de vedere al dotărilor, în cadrul proiectului Primăria orașului Aleșd a ahiziționat următoarele echimamente pe care l-ea utilizat în cadrul evenimentului ”Festivalului granițelor deschise” și le va utiliza pentru organizarea unor alte evenimente similare:

– 10 căsuțe din lemn (au fost utilizate și în cadrul Târgului de Crăciul din decembrie 2019);

– un generator electric de 20 kW;

– 2 mese de ping-pong;

– 5 mingi de fotbal;

– 3 mingi de handbal;

– 3 seturi de arcuri și săgeți;

– 1 TV cu suport

De asemenea, pentru evenimentul ”Festivalului granițelor deschise” au fost realizate diplome, cupe, tricouri personalizate, postere de promovare, pliante și bannere.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.