Primăria Aleșd va primi finanţare la proiectul pentru gaz! 

879
 

Dacă iniţial proiectul depus de Primăria Aleșd nu a primit finanţare, deși a avut punctaj mare, Ministerul Dezvoltării a trimis o înştiinţare potrivit căreia va mai aloca bani pentru cele 105 proiecte care erau eligibile şi care nu au primit undă verde din cauza faptului că bugetul a fost limitat. Între cele 105 proiecte se află şi cel depus de administraţia locală din Aleșd, care aşteaptă cu sufletul la gură să atragă această utilitate în oraș. 

 

„Proiectul nostru era eligibil, însă nu a fost selectat pentru finanţare. Eu sunt primul care doresc să avem reţea de gaz în oraș. S-a muncit foarte mult pentru acest proiect s-a lucrat pentru ca totul să fie în regulă şi pentru a primi toate avizele. Am avut punctaj foarte bun, din cele 105 proiecte aleșdul cu 70 de puncte e pe locul 15”, spune primarul Ioan Todoca.

Cetăţenii orașului Aleșd pot sta liniştiţi. Dacă în primă fază nu s-a primit finanţare la proiectul de gaz, reţeaua ar putea ajunge în oraș în viitorul apropiat. Ministerul Dezvoltării a emis un comunicat, în care a anunţat că cele 105 proiecte care erau eligibile, dar nu au primit finanţare, vor avea undă verde.

Potrivit comunicatului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va prelua finanțarea proiectelor eligibile, mature, depuse la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care nu au primit finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cu un buget suplimentar de 5,5 miliarde de lei, și va lansa, în martie, apelul pentru investițiile în rețeaua de gaze din Programul „Anghel Saligny”, conform ministrului Cseke Attila. Vor fi preluate proiecte din POIM care sunt mature, care au studiile de fezabilitate și proiectele tehnice efectuate și au primit avizele necesare, astfel încât pot intra în procesul de achiziție publică mult mai repede.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), MIPE a primit peste o sută de cereri de finanțare, dar bugetul a permis doar finanțarea a 25 de proiecte.

Având în vedere că, din restul de 108 proiecte depuse, 105 au fost considerate eligibile și nu au primit finanțare pentru că bugetul a fost epuizat, vom aloca acum, prin Programul Național de Investiții <<Anghel Saligny>>, 5,5 miliarde de lei și vom finanța aceste 105 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de distribuire a gazelor naturale. Astfel, bugetul total al Programului <<Anghel Saligny>> va crește la 55,5 miliarde de lei”, a subliniat Cseke Attila.

Prin POIM, 95 de comune, 6 orașe și 4 municipii au cerut finanțare pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a gazelor naturale.

În prima parte a lunii martie 2022, va fi lansat apelul de proiecte pentru investițiile în rețeaua de gaze, finanțat prin „Anghel Saligny”, cu un buget total de 7,5 miliarde de lei, se arată în comunicatul publicat de minister ieri, 21 februarie 2022.

Conform comunicatului, MDLPA urmează să propună Guvernului, spre aprobare, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru transferarea acestor proiecte, urmând ca MIPE, în termen de 15 zile de la aprobarea acesteia, să transfere proiectele la Ministerul Dezvoltării.

 

Urmărește-ne și pe Google News