10.7 C
Aleşd
luni, 24 martie 2025
Blue Container Aleșd

Porumbelul „Gulerat de Bihor”, omologat la nivel național de intiatorul rasei aleșdeanul Kalman Ludovic

Data de 13 decembrie 2019 este una istorică pentru cei care au luptat de ani de zile pentru omologarea rasei de porumbei „Gulerat de Bihor”. La această dată, potrivit informațiilor primite de la Călin Spurigan, cel care a făcut ultimele demersuri, comisia Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei, Păsări și Animale Mici din România (FNCCPPAMR) a omologat rasa de porumbei „Gulerat de Bihor”.

Rasa a fost formată în 1962 de către Kalman Ludovic prin încrucişarea a trei rase de porumbei Gulerat: „Maria Stuart”, „Toboşar de Buhara” şi „Cap de Maur”. „În ultimii ani, în creşterea şi întreţinerea porumbeilor au fost multe înnoiri. Subsemnatul, începând cu 1962, m-am străduit cu multă răbdare şi perseverenţă la formarea unei noi rase de porumbei de agrement. Cunoscând legile genetice ale lui Mendel, la formarea unei rase noi, întotdeauna am urmărit o severă selecţie. În crescătorie au rămas numai puii apreciaţi, prin care mereu am îmbunătăţit materialul genetic al păsărilor care vor fi împerecheate. Selecţia constantă m-a ajutat la ameliorarea rasei. După mai mult de cinci decenii de reproducere, prezint noua rasă de porumbei de agrement «Gulerat de Bihor»”, scria în 31.08.2014, Kalman Ludovic.

Potrivit prezentării făcute de iniţiatorul rasei, „Guleratul de Bihor” este o rasă de porumbei de agrement de talie mijlocie, viguros, prolific, cloceşte şi îşi creşte bine puii. Capul este proporţional bombat, de mărime mijlocie, fruntea moţară, adică cu rozetă frontală, iar creştetul este parţial gulerat. Văzul este parţial acoperit de guler. Gâtul alungit, uşor arcuit prezintă un penaj crescut în formă de guler, de la creştetul capului până la piept.

Pe partea posterioară a gâtului se întinde coama din penele uşor arcuite. Penele gâtului, care formează gulerul, sunt lungi, rotunjite. Ciocul este de mărime mijlocie, îndreptat în jos şi alb la culoare. Ochii pot fi galbeni-portocalii sau castanii, înconjuraţi de gene simple roşii, palide. Trunchiul este înclinat spre coadă. Aripile lungi, lipite de corp, sunt purtate desupra cozii. Coada este proporţional îngustă, fiind în continuarea şieri spinării. Picioarele sunt de mărime mijlocie, fluierele şi degetele acoprite cu pene sunt încălţate. Varietăţile de culori sunt: negru pag, albastru pag, roşua pag, castanii pag, galben pag, alb imaculat, şi bobat petriţ.

„În ultimii doi ani am înteţit demersurile de omologare a rasei la nivel naţional şi mă bucur că în cele din urmă am reuşit. Este o mândrie pentru zona Aleşdului şi pentru judeţul Bihor”, este de părere Călin Spurigan. Pentru anul 2021 acesta intenţionează să omologheze rasa „Gulerat de Bihor” la nivel european.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

37,004FaniÎmi place
1,735CititoriConectați-vă
1,003CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,780AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI