PORȚI DESCHISE DE ZIUA POMPIERILOR

145
PORȚI DESCHISE DE ZIUA POMPIERILOR
Foto © AlesdOnline

Ziua pompierilor , moment cu semnificații deosebite în conștiința salvatorilor de profesie, în care acum 170 de ani, în Dealul Spirii, compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat cu prețul vieții, trupele otomane, inamice, covârșitoare ca număr, sosite să înăbușească revoluția pașoptistă.

Pentru a celebra această zi, care stă la baza identității instituționale, Inspectoratele pentru Situații de Urgență, au organizat în toată țara, evenimente menite să cinstească curajul, gloria și istoria îndelungată și respectată a pompierilor. Printre manifestările organizate se numără și „Ziua Porților Deschise”, în unitățile și subunitățile ISU. În cadrul acestor manifestări, pe tot parcursul zilei, cei interesați au fost oaspeții de onoare ai pompierilor, care le – a explicat despre tehnica cu care se intervine în situații de urgență.

În subunitatea ISU din orașul Aleșd, încă de la primele ore, curtea unității a fost„ invadată” de cei mai mici vizitatori, elevii, care sunt admiratori ai uniformei celor care veghează și intervin în protejarea vieții și bunurilor cetățenilor. Primul grup alcătuit de 75 elevi de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, din clasele pregătitoare, clasele a II-a și a IV-a, însoțiți de cadre didactice, au urmărit cu vădit interes, discursul și povestea cu pompierii din Dealul Spirii, spuse de plutonierul Sorin Cadar, șef de tură. A accentuat importanța zilei de 13 septembrie, ca o zi istorică, în care pompierii din București, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu au luptat cu vrășmașii turci care au venit să înfrângă idealurile de libertate ale românilor. A scos în evidență preocupările actuale ale pompierilor, care veghează în permanență, pentru a putea interveni la salvarea de vieți și bunuri materiale. Apoi grupul de elevi au făcut cunoștință cu „mașinile roșii” și tehnica de intervenții. Bucuria lor a fost maximă când au fost plimbați cu mașinile de intervenție cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune.

Copiii au fost impresionați de exercițiile și demonstrațiile efectuate de pompieri pentru situații de urgență. A fost o zi memorabilă ce cu siguranță va rămâne în amintirea copiilor. Mulți copii și-au exprimat dorința ca atunci când vor fi mari să se facă pompieri.

Nicu Răcuciu