Pompierii bihoreni, în acțiune! 10 incendii stinse în weekend

258
incediu vegetație
Foto © ISU Bihor

În perioada 30.08 – 01.09.2019, pompierii militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” au desfășurat 10 misiuni de stingere a incendiilor izbucnite la terenuri virane, pășuni și miriști de pe teritoriul județului Bihor.

 

Astfel, vineri, după ora 13.15, echipajele Stației de Pompieri Aleșd, Detașamentului de Pompieri Marghita, Secției de Pompieri Beiuș, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea și ale Stației de Pompieri Săcueni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a cinci incendii de vegetație uscată produse la o pășune și la terenuri virane situate în Tileagd, Poiana (comuna Tăuteu), Topa de Sus (comuna Dobrești), pe strada Vișinilor din Oradea și în Cadea. Flăcările au afectat o suprafață totală de aproximativ 12, 5 hectare, iar în cazul incendiului de pe strada Vișinilor din municipiu, au ars și 50 de pomi fructiferi.

Misiuni similare au fost desfășurate și în cursul zilei de sâmbătă, 31 august, de către pompierii Stației Aleșd, Detașamentului 1 Oradea și ai Gărzii Tinca, care au acționat pentru stingerea a patru incendii produse la o miriște din Tilecuș și la terenuri din localitățile Husasău de Criș, Dumbrava și Oradea. În urma producerii acestor evenimente au ars 3,5 hectare vegetație uscată, 3 tone de fân și 10 pomi fructiferi.

Duminică, 01 septembrie, echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii 1 Mai au localizat și lichidat un incendiu izbucnit în cimitirul din localitatea Cihei, eveniment soldat cu arderea unui hectar de vegetație uscată, a 30 de candele și a 10 scânduri de brad.

Cu excepția incendiului produs la un teren din Husasău de Criș, a cărui cauză probabilă a fost stabilită ca fiind fumatul în locuri nepermise, toate celelalte nouă evenimente menționate au fost, cel mai probabil, generate de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.


Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente

Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe și anexe gospodăreşti, fapt ce, din nefericire, a generat în unele situaţii, nu doar pagube materiale, ci și victime umane.
Pentru evitarea unor astfel de evenimente, al căror risc de producere crește în această perioadă pe fondul secetei și al temperaturilor ridicate înregistrate la nivelul județului, instituţia noastră reamintește bihorenilor, obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
– Permis de lucru cu focul.
Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri “nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.