Pesta porcină se mută la oraș. Un focar al virusului a apărut la Aleșd

934
pestă porcină africană
 

DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în perioada 23.08.2021- 21.09.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 7 focare de boală noi, iar ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 19 focare de PPA.

 

Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 8, fiind afectate 7 localități: Remetea (comuna Remetea), Valea de jos (comuna Rieni), Aleșd (oraș Aleșd), Totoreni (comuna Tărcaia), Otomani (comuna Sălacea), Ioaniș (comuna Finiș) și Hidișelul de sus (comuna Hidișelul de sus).

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi de boală, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, este în prezent de 19.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și celecare au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

 

Urmărește-ne și pe Google News