Mai multe persoane care au ajuns, în noaptea de marţi spre miercuri, în centrul de carantină anti-coronavirus de la Pădurea Negră din Bihor reclamă condiţiile inumane amenajate în clădirea pusă la dispoziţie de DGASPC Bihor, scrie ebihoreanul.ro.
“Sunt anumite camere care nu au apă curentă la chiuvetă, nu există săpun, prosoape, absolut nimic! Nu ne-au dat nimic, în afară de lenjeria pe care trebuia să o tragem peste perne şi plapume. Nu s-a dezinfectat înainte ca noi să ajungem aici! Pernele sunt foarte pătate. Nu sunt dezinfectate şi e de neacceptat, cu atât mai mult cu cât ne-au cazat în centru în urma celor care ar putea fi infectaţi! Perna, plapuma miros îngrozitor, a urină. Sunt persoane care nu au acceptat mizeria din cameră şi au ales să rămână în maşini”, a reclamat potrivit ebihoreanul.ro. Voichiţa Martin, o femeie din Marghita.
Oamenii spun că în centrul din Pădurea Neagră sunt aproximativ 20 de persoane, câte două în camere, şi reclamă că, practic, autorităţile i-au abandonat acolo. Nu au nici măcar semnal la telefoane, iar în centru nu există nici măcar un medic care să îi supravegheze.
“Este mizerie în camere, mâncare de la catering rece. Avem băi comune, bărbaţi cu femei, era o doamnă dezbrăcată, am dat peste ea în baie. Sunt saltele rupte, cearşafuri pişate. Nu avem apă! Avem apă de la noi, nu ni s-a oferit apă. Mai avem un pic de mâncare. Cel mai grav e că nu avem acces la nicio informaţie. Nu avem internet, semnal la telefon. Stau într-un colţ, am o liniuţă. Nu avem televizoare, nimeni nu ne explică nimic. Nu avem medic. Nu avem o salvare aici. Dacă mi se întâmplă mie ceva sau face careva un atac de panică nu suntem asistaţi medical. Suntem speriaţi. Nu sunt copii, din câte am văzut, suntem adulţi toţi”, a declarat şi Gelu Boroştean, un clujean care a venit de lângă Ravena.
Update: Direcția de Sănătate Publică Bihor, prin Dorel Țîrț, a prezentat un punct de vedere.
„Spațiul a fost identificat de Instituția Prefectului județului Bihor și de către Consiliul Județean Bihor în urma solicitării autorităților publice locale și ISU Bihor, directorul executiv al DSP Bihor s-a deplasat la locația respectivă și a evaluat condițiile igienico-sanitare existente, care corespundeau din punct de vedere al spațiului de cazare, al circuitelor funcționale, privind condițiile de microclimat, alimentația publică, sală de mese, spații corespunzătoare pentru prepararea hranei. De asemenea, locația este împrejmuită și are cantitate suficientă de apă caldă și apă rece precum și materiale sanitare suficiente. Asistența medicală și monitorizarea stării de sănătate a persoanelor este asigurată de personal de la Spitalul Orăsănesc Aleșd. DSP Bihor a desfășurat astăzi activități de recoltare de produs biologic pentru determinarea COVID-19 prin trei echipe, inclusiv la locația respectivă”, a declarat dr. Dorel Țîrț de la DSP Bihor, responsabil cu comunicarea pe subiectul coronavirus.
Citeste mai multe pe ebihoreanul.ro.