Duminică 15 decembrie în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan” din Aleșd, s-a „întâmplat” un eveniment aparte. În prezența unui public elevat, care a umplut biserica , părintele paroh dr. Ioan Ovidiu Bocșan și-a lansat cartea cu titlul„ Viața bisericească și culturală a românilor din Bihor între anii 1849 – 1918 ”. Lucrarea a fost susținută ca teză de doctorat în teologie la facultatea de Teologie a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj – Napoca în septembrie 2018.
Lucrarea a fost prezentată de Pr. Prof. univ. dr. Alexandru Moraru, coordonator al lucrării. Evenimentul a fost deschis de un microrecital de colinde prezentat de cele două coruri reunite ale bisericii, dirijate de d-nele prof. Matei Șunea și Corina Ionescu. Un moment propice în prejma Marii Sărbători a Nașterii Mântuitorului , Iisus Cristos. Lucrarea care are o întindere de peste 400 de pagini, depășește cadrul unei lucrări cu tematică religioasă, ea devenind un important reper istoric pentru zona Bihorului, într-o perioadă când românii din Bihor, Transilvania, Banat, Maramureș, cu toate riscurile și îngrădirile de ordin politic, național, și social din perioada menționată, a avut oameni vrednici, clerici și laici, care alături de popor au luptat pentru apărarea ființei naționale a neamului românesc, dar și pentru drepturi politice, naționale ,culturale și sociale.
Primul cuvânt cu referire la lucrare l-a avut d-na Georgeta Ardelean, director la Biblioteca orășenească „Octavian Goga”, care a făcut un „laudațio”, cu referire la importanța lucrării, o adevărată istorie a bisericii și a nației române într-o perioadă de luptă pentru apărarea ființei naționale. Cu referire la cultură domnia sa a apreciat: „Cultura oferă sol fertil credinței iar credința face să rodească perenitatea culturii ca pe o liturghie a identității unui popor. Fragilă și tăcută cartea a fost veacuri inamicul de temut al tiranilor , zestrea de preț a celor care au luptat pentru libertate și adevăr, simbol de lumină al biruinței împotriva beznei din afară și din lăuntrul nostru. Dacă biserica este casa lui Dumnezeu, Biblioteca este templul spiritului uman, este blazonul unei nobleți care are infinitul ca strămoș și ca posteritate.”Apoi părintele prof. Moraru a făcut o minuțioasă și pertinentă radiografie a lucrării, incitând publicul ascultător la lectura întregii cărți, care a fost dăruită gratuit.
CONȚINUTUL STRUCTURAT AL LUCRĂRII
În prima parte au fost tratate aspecte legate de viața bisericească și modul în care clerul ortodox – identificat social cu mulțimea credincioșilor păstoriți , s-a opus maghiarizării care a avut diferite forme de manifestare , din ce în ce mai perfide și mai primejdioase. Maghiarizarea, în perioada 1880 – 1918 ridicată la rang de politică de stat a vizat mai cu seamă Școala și Biserica românească.
Partea a doua cuprinde aspecte legate de viața culturală a ortodocsilor din Bihor și arată că aici Ortodoxia a promovat cultura , considerând-o cale de emancipare, de conștientizare și de ridicare spirituală a poporului. Școlile, gazetele, asociațiile culturale, societățile de lectură, coralele, filialele Astei și bibliotecile au reprezentat arme duhovnicești eficace și au contribuit din plin , alături de celelalte aspecte , la înfăptuirea Unirii de acum 100 de ani. O serie de personalități din rândul clerului și respectiv, al mirenilor din Bihor își află cuvenita reflectare în paginile acestei lucrări. Acum, când sărbătorim centenarul Marii Uniri, redescoperim caracterul nobil și jertfelniciaînaintașilor noștri, a preoților și mirenilor ortodocși din Bihor, care au îmbinat în mod armonios preaslăvirea lui Dumnezeu, cu slujirea neamului, cu emanciparea sa socială și culturală.
A luat apoi cuvântul Pr. Radu Rus, consilier cultural la Episcopia Oradiei și director al Liceului ortodox „Roman Ciorogariu” din Oradea, care a transmis mesajul din partea P.S. Sofronie Episcopul Oradiei de binecuvântare pentru părintele paroh, dr. Ovidiu Bocșan și pentru întreaga familie creștină din parohie. A omagiat autorul și opera sa apreciind călucrarea reprezintă o importantă contribuție la istoria locală, care întregește istoria națională. „ cine nu-și cunoaște istoria, riscă să repete greșelile trecutului” Propune lansarea acestei lucrări și la nivel mai înalt. În cuvântul său Pr. Ștefan Avram editor al lucrării accentuează adevărul prin care istoria bisericii nu este diferită de cea a poporului român ele se interpătrund, într-un tot unitar indivizibil. Despre autor afirmă că lucrarea prezentată este de fapt al treilea doctorat, după familie, ctitoria realizată, o adevărată catedrală și lucrarea amintită.
Domnul Ioan Todoca, primarul orașului a felicitat pe părintele Bocșan pentru toate realizările înfăptuite pe plan spiritual și cultural, înmânându-i o Diplomă de excelență Au avut cuvinte de felicitare pentru lucrare și autor: d-na prof. ing. Vasile Valeria, prof. univ. dr. Gheorghe Oros, ing. Negrean Teodor, care a lucrat la înălțarea acestei biserici.
Un cuvânt cu mare încărcătură emoțională la rostit Pr. Emanuel Bocșan, tatăl, care mulțumește lui Dumnezeu pentru cei trei fii, preoți, dintre care doi cu doctorate, iar Virgiliu cel mai mic, absolvent a două facultăți, cu siguranță va urma exemplu fraților săi și în domeniul științific. A transmis mulțumiri d-lui prof. Moraru pentru toate sfaturile și îndemnurile adresate fiului său Ovidiu în timpul scrierii tezei de doctorat. Îi transmitem și noi felicitări domniei sale și d-nei preotese, pentru așa familie, cu așa educație creștină, un exemplu de urmat.
Din partea celor 14 preoți prezenți la eveniment a vorbit Pr. Florin Ardelean din parohia Tinăud, care i-a urmat părintelui Ovidiu. Apreciază preocuparea pentru cercetare și scriere de lucrări istorico – bisericești de mare valoare documentară, precum această teză de doctorat ca și lucrarea despre Biserica din Tinăud, monument istoric atestată documentar de 360 de ani, opera domnitorului Constantin Șerban. Domnia sa îl consideră pe preotul Ovidiu Bocșan, un exemplu și model de urmat pentru toți preoți tineri. În cuvântul de mulțumire adresate vorbitorilor, își exprimă bucuria pentru rodul muncii de câțiva ani, pentru care mulțumește lui Dumnezeu, familiei pentru încredere și răbdare. : „Cu multă stimă îmi exprim recunoștința față de PC. Părinte prof. dr. Alexandru Moraru, care mi-a oferit cu generozitate și competență sfaturi valoroase legate de cercetarea temei, selectarea surselor biografice, structurarea și redactarea temeinică a lucrării”.