O doctoriţă originară din Aleșd este acuzată că și-ar fi omorât bebelușul și l-ar fi îngropat în curtea casei din Aușeu

10453
poliția criminalistică-800x535
Foto caracter ilustrativ

Procurorii cercetează un caz de prin 2015, când un bebeluș ar fi murit în condiții suspecte, despre care au fost acum sesizați. Este vorba despre un caz de pruncucidere comis de o rezidentă de la Spitalul Județean din Oradea. Potrivit ebihoreanul.ro este vorba de medicul rezident Nadia Filip (fostă Lupo), în vârstă de 31 de ani, care lucrează în cadrul secţiei Chirurgie I de la Spitalul Judeţean din Oradea, proaspăt căsătorită cu un medic kinetoterapeut.

 

Informația derivată din ancheta jurnalistică arată că în 2015, femeia era atunci în primul an de rezidențiat, a ascuns sarcina de rușinea familiei, nimeni de la serviciu nu și-a dat seama, chiar înainte cu o zi să nască ar fi intrat în blocul operator și a lucrat, în următoarea zi a mers să nască la Maternitatea Oradea. A născut, a stat internată la Maternitate 4 zile, a plecat acasă și și-ar fi omorât copilul pe care l-ar fi îngropat în curtea casei bunicilor ei, iar în a 5-a zi a mers la lucru și s-ar fi semnat retroactiv în condică. Se pare că s-au și găsit osemnintele îngropate. Procurorii zic că nu știu încă dacă e vorba de omor sau bebelușul ar fi murit din cauze medicale și fac cercetări.

Dr. Lucia Daina, de la Spitalul Județean din Oradea, a declarat potrivit bihon.ro că Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a solicitat săptămâna trecută două tipuri de documente: un set de documente referitoare la rezidenta respectivă, cu referire la o dată în care era înregistrat născut un copil – în anul 2015 și un al doilea set de documente referitoare la pontajele de prezență la lucru pentru rezidenta în cauză. Spitalul a și trimis zilele acestea toate actele cerute de procurori.

Neoficial, se zvonește că doctorița rezidentă ar fi născut la Maternitatea Oradea, care aparține de Spitalul Județean, iar apoi copilul nu ar mai fi apărut nicăieri, nici în acte (certificat de deces) și nici fizic. Totul ar fi ieșit la iveală, spun unele surse, când rezidenta ar fi dorit să se căsătorească și s-ar fi depistat actele de înregistrare a nașterii de la Maternitatea Oradea.

Asta pentru că, de ani buni, la Maternitatea Oradea, fiecare mamă care naște e fotografiată și, în plus, tot la Maternitate s-a deschis un birou de Stare civilă, pentru ca mamele, părinții în general, să nu mai alerge cu certificatul constatator din spital la Primărie pentru a obține certificatul de naștere. Prin urmare, femeile care nasc la Maternitatea Oradea, primesc acolo certificatul de naștere pentru nou-născuții lor.

Așadar, mai mult ca sigur că rezidenta în cauză a primit certificatul de naștere, iar datele cu codul numeric personal al pruncului au intrat în baza de date a Primăriei respective (din zona Aleșd).

Cazul a răzbătut în comunitate sub forma informației potrivit căreia rezidenta unui cunoscut chirurg de la Județean e cercetată pentru pruncucidere. Însă legătura dintre chirurgul respectiv și rezidentă nu ar fi decât de coordonare, fiecare rezident având un coordonator pe specialitatea unde învață și practică meseria, a adăugat dr. Daina.

Pe de altă parte, alte surse spun că ar fi fost deja cercetate pontajele de prezență ale rezidentei și că aceasta ar fi fost pontată de către chirurgul coordonator ca fiind la lucru în ziua în care rezidenta și-ar fi omorât copilul. Mai exact, se pare că rezidenta s-a semnat în condică retroactiv, iar chirurgul repsectiv, a semnat, la fel ca pentru alți peste 10 rezidenți, fără să verifice zi de zi, dacă e la serviciu sau nu. Asta și în contextul în care medicii coordonatori, puțini la număr, au mulți rezidenți în grijă, pe care îi repartizează unor medici profesori îndrumători.

În plus, se pare că rezidenta a și dat o declarație în acest sens, în care recunoaște că a falsificat semnându-se retroactiv ca fiind la serviciu în cele patru zile cât a stat la Maternitate. Chirurgul conducea cu delegație secția de Chirurgie I și urmează să îi expire. Managerul Carp nu a prelungit delegația nici acestui chirurg, nici altora, în situația lui, astfel că nu are legătură cazul rezidentei cu așa-zisa zvonistică de „destituire” a chirurgului.

Practic, în afara faptului că nu a „lins” paginile de condică, de acum fostul medic-șef de secție, nu are nicio vină. Pe de altă parte, dr. Carp a declarat pentru bihon.ro că de acum încolo, a instituit o regulă pentru medicii șefi de la Spitalul Județean, portivit căreia la fiecare raport de gardă să verifice condica astfel încât să fie siguri că subalternii lor au și fost la lucru.

Managerul Gheorghe Carp, oripilat de ce a putut să facă doctorița, a decis, în limita legii, ca atunci când va reveni la serviciu, aceasta să nu mai aibă dreptul de a intra în blocul operator și să activeze doar pe secție, până când se va încheia ancheta procurorilor bihoreni.

Ancheta procurorilor va elucida cauza pentru decesul nou-născutului. De subliniat că procurorii nu anchetează acum decât cazul și nu au suspect. De menționat că primează prezumția de nevinovăție și că, în cazul copiilor de până la circa 7 luni, există sindromul morții subite.

De menționat și că jurnaliștii bihon.ro au încercat să o contacteze pe rezidentă pentru a-și exprima punctul de vedere. Rămân doar întrebări de rezolvat, de pildă: dacă pruncul ar fi decedat în timp ce rezidenta era la cumpărături, de ce nu a anunțat la 112? Fiindcă nu există certificat de deces pentru copil. Și, dacă e adevărată crima, de ce osemintele pruncului au fost îngropate în curtea casei (din zona Aușeu)?

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.