26.5 C
Aleşd
marți, 21 mai 2024
Blue Container Aleșd
 

Noi detalii privind deversarea de produse petroliere în zona Aleșd

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  

În cursul nopții de ieri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” a alertat autoritățile cu privire la deversarea unor produse petroliere în aval de uzina de apă care alimentează oraşul Aleşd. La faţa locului s-a deplasat în regim de urgență o echipă specializată din cadrul Administrației Bazinale de Apă Crişuri (ABA), care a intervenit cu baraje absorbante şi materiale specifice pentru limitarea extinderii poluării cu produse petroliere.


Prezent în teren, prefectul Dumitru Țiplea a solicitat instituțiilor abilitate evaluarea situației. În urma analizei, a rezultat că deversarea, care s-a produs într-un canal colector situat la cca 500 de metri de malul drept al Crișului Repede, provine de la aerisirea unui rezervor îngropat cu conţinut de combustibil lichid uşor (CLU), amplasat în spatele unei fabrici din Aleşd. Infiltraţiile în canalul colector s-au produs în contextul precipitaţiilor abundente din ultimele zile, care au generat creşterea peste limită a nivelului de CLU în rezervor și a evacuării necontrolate prin aerisirea rezervorului.


Prefectul a dispus efectuarea de urgență, de către Direcția de Sănătate Publică Bihor și de către ABA Crișuri, a unor teste de potabilitate a apei. Analizele fizico-chimice preliminare ale probelor prelevate de la ieșirea din stația de apă indică miros caracteristic de intensitate redusă de produs petrolier și culoare la limita maximă de normalitate, iar parametrii probelor prelevate de la capătul rețelei de apă se situează în limite normale. În zilele următoare se vor efectua analize privind conținutul de metale și conținutul microbiologic, precum și analiza cantitativă pentru produși petrolieri, în laboratorul specializat din Suplac.

Ciprian Blejan


În decursul după-amiezei de astăzi, o societate autorizată în preluarea deşeurilor periculoase a desfășurat o operațiune de golire a rezervorului, extrăgând 10 metri cubi de apă amestecată cu produse petroliere, care urmează să fie transportată la o stație de tratare a apei. Echipele ABA Crișuri sunt prezente în teren, acționând în continuare în vederea limitării efectelor poluării, până la remedierea situației.

deversarea de produse petroliere în zona Aleșd
deversarea de produse petroliere în zona Aleșd 1
deversarea de produse petroliere în zona Aleșd 2
- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,527FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
994CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI