Într-un cadru sărbătoresc, miercuri 30 ianuarie, în sala de ședințe a primăriei Aleșd, s-a desfășurat Conferința de lansare a proiectului ROHU179. Evenimentul s-a desfășurat în prezența reprezentanților celor 5 primării, partenere în proiect, precum și a unor oficialități politice.
Au răspuns invitației consilieri județeni și orășenești precum și reprezentanți a unor instituții și întreprinderi din oraș. În deschiderea conferinţei d-l Ioan Todoca primarul oraşului Aleşd a salutat invitaţii invitându-i să ia cuvântul pe marginea evenimentului. D-l Cornel Popa senator şi chestor al Senatului României a lăudat iniţiativa şi obiectul proiectului scoţând în evidenţă seriozitatea partenerilor maghiari în derularea unor proiecte și angajamente asumate, în antiteză cu neseriozitatea guvernanților români care au „uitat„ angajamentele asumate. (vezi anul 2001, – convenția privind construirea Autostrăzii Transilvania). Deputatul Odoni Szabo a confirmat seriozitatea ungurilor în relațiile asumate și a sugerat unele măsuri întreprinse de autoritățile maghiare pentru înlăturarea evaziunii fiscale: Legarea caselor de marcaj la ANAF, iar facturile se eliberează numai de pe siteul ANAF. Prin aceste măsuri au fost aduse la buget venituri suplimentare de peste 2 miliarde euro. Propune schimburi de idei și practici care se pot implementa în administrațiile orașelor. Propune de asemenea ca următorul program al U.E, pentru perioada 2020 – 2027, privind fondurile alocate pentru proiecte transfrontaliere de cca 200 milioane de euro să-l menținem și în continuare prin eforturile comune române și maghiare. Deputatul Ioan Cupșa consideră că denumirea proiectului „pod administrativ” trebuie înțeles ca pod între oameni și nu între instituții, un pod al prieteniei și colaborării, în scopul comun al îmbunătățirii relațiilor și serviciilor pentru comunitate.
Au luat apoi cuvântul reprezentanții orașelor partenere în proiect: Andas Varfi vicepreședintele Consiliului județean Bekes, Pal Hodalik, viceprimar al orașului Szarvas, Janos Bonacz , viceprimar al orașului Berettyouyfalu, care au apreciat proiectul scoțând în evidența rolul important ce îl au pentru administrațiile locale fondurile ce vin din partea Uniunii Europene și bunele relații ce se stabilesc între administrațiile și cetățenii din orașele implicate în proiect. D-l Merca Adrian președintele UDSCR , felicită inițiatorii proiectului pentru includerea în proiect a comunei Șinteu locuită de slovaci. Întrucât în cele două județe de graniță Bihor și Bekes locuiesc și minorități de etnie slovacă, salută inițiere unor proiecte româno – maghiare – slovace. Susține dezvoltarea regională prin asemenea proiecte transfrontaliere.
La eveniment au fost invitați primarul și viceprimarul comunei Băcioi din Republica Moldova înfrățită cu orașul Aleșd. În cuvântul său, Vitalie Șalari primarul comunei Băcioi apreciază bunele relații stabilite dintre cele două localități înfrățite, prin schimburile de delegații , menționând că participarea lor la diferite evenimente organizate la Aleșd, ajuns la cota 6.„ Învățăm din experiența fraților din Aleșd, iar de această dată ne inițiem în derularea proiectelor europene, pe care sperăm ca în viitorul apropiat să ne putem bucura și noi moldovenii de banii europeni.”
În partea a doua a conferinței primarul Ioan Todoca a prezentat conținutul proiectului:
O administrație eficientă, modernă poate face diferența în ceea ce privește starea de bine a comunităților locale. În acest context, cele cinci unități administrativ – teritoriale din România și Ungaria : Aleșd, Șinteu, și Marghita din România, Szarvas și Berettyoujfalu din Ungaria, au decis să continue și să crească intensitatea cooperării anterioare, cu scopul de a îmbunătăți calitate serviciilor publice pe care le furnizează comunităților. Proiectul se derulează între 1 decembrie 2018 și 29 februarie 2020, având un buget total de 362.500 euro și este finanțat prin Programul interreg V-A România – Ungaria. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea interacțiunilor profesionale transfrontaliere la nivelul unităților administrativ – teritoriale de mărime medie și mică din zona de graniță, contribuind astfel la creșterea calității serviciilor publice pe care acestea le oferă. Scopul este ca aceste unități să se dezvolte pe baza bunelor practici identificate în zona de graniță și să îmbunătățească nivelul general al calității activității de administrație publică locală. Cele trei obiective specifice sunt: Creșterea capacității administrației publice locale în furnizarea unor servicii publice de calitate ridicată; Întărirea comunicării dintre administrația publică și comunități la nivel local; Stabilirea unor mecanisme de cooperare cu scopul de a îmbogăți schimburile transfrontaliere. Proiectul se adresează în principal diverselor departamente din cadrul primăriilor partenere, prin îmbunătățirea instrumentelor și procedurilor de lucru ale acestora, prin creșterea eficienței lor și nu în ultimul rând , prin dezvoltarea de abilități de lucru prin participarea angajaților la procesul transfrontalier de învățare inițiat prin acest proiect. Pe parcursul implementării proiectului se vor organiza: 10 întâlniri transfrontaliere de tip workshop și două ședințe comune, informale de consilii locale: În plus ,fiecare partener va dezvolta pe baza cooperării cu ceilalți patru , activități pilot , care vor contribui la creșterea capacității de a face față provocărilor locale. Vor fi achiziționate echipamente de tip software , IT și alte echipamente, servicii conexe, care vor îmbunătăți gradul de performanță a serviciilor oferite de către instituțiile administrației publice. În comun , partenerii de proiect vor crea strategii comune de dezvoltare transfrontalieră și studii comparative pe diverse teme de interes , cum ar fi: transparența în luarea de decizii; utilizarea instrumentelor moderne de comunicare în relația cu cetățenii; îmbunătățirea gestionării datelor la nivel local.
Nicu Răcuciu