10.3 C
Aleşd
joi, 28 martie 2024

„LA UMBRA CRUCII TALE” FESTIVAL DE PRICESNE – ALEȘD EDIȚIA A III-A -31 -03 – 2019

Eveniment cu mare încărcătură emoțională și sufletească, în cea de-a treia zi din Post, a Sfintei Cruci, s-a săvârșit în Biserica Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul din Aleșd. Într-o frumoasă zi de primăvară, rânduită de Dumnezeu pentru această sărbătoare, biserica s-a dovedit din nou neîncăpătoare pentru sutele de credincioși veniți să se bucure de cântările alese, pricesnele, aparținând folclorului religios ortodox românesc.

- Publicitate -

Priceasna ( din slavonă – preacurată) este un imn, o cântare bisericească care acoperă intervalul în timpul Sfintei Liturghii, în care preotul se cuminecă. Denumirea a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparținând folclorului religios românesc. Pricesnele au un conținut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral – creștin , rugăciune de iertare și mulțumire și laudă la adresa lui Dumnezeu , a Preacuratei Fecioare Maria și a sfinților. Conținutul melodic și mai ales textul lor, înnobilează sufletul credincioșilor cu emoții și trăiri creștine de mulțumire și laudă lui Dumnezeu. De această încărcătură emoțională sau bucurat credincioșii prezenți, pe parcursul celor 3 ore de împlinire creștină.

Festivalul, dedicat corurilor și grupurilor corale ale copiilor și elevilor a adus în biserică cca. 150 de copii reprezentând biserici și școli de pe Valea Crișului Repede. Lor li sau alăturat soliști vocali a căror prestație a încântat auditoriul. Valoarea artistică a festivalului a fost ridicată de corul „Nufărul” a Bisericii Sfântul Ioan Iacob Românul din Oradea, dirijor prof. Loredana Pantea, invitat la eveniment. Un cor mixt pe patru voci,s-a remarcat prin sensibilitate și acuratețe interpretativă, iar pricesnele cântate au fost receptate emoțional, vibrând sufletele auditoriului.

Două voci de excepție, le-am numit pe Cristina Pantea , o vedetă în devenire și una consacrată în melosul folcloric bihorean, d-na Viorica Marc Bulzan, au întregit prestația corului invitat. Cuvinte de laudă merită și grupul de chitariști, elevi în clasa a VI-a a Școlii gimnaziale din Sânmartin pregătiți de aceiași inimoasă profesoară, care excelează prin profesionalism și pasiune în munca de modelare a calităților artistice ale elevilor. Deschiderea oficială a Festivalului a revenit preotului paroh Ovidiu Bocșan, organizatorul evenimentului și a protopopului de Oradea Simion Goga, care a adresat cuvinte de felicitare pentru organizatori și participanți și îndemnul : „ Să împodobim Casa lui Dumnezeu cu cântece de slavă închinate Lui; Să lăudăm pe Dumnezeu, să aducem lumină. bucurie, pace și iubire între oameni”. Festivalul a debutat cu corul bisericii gazdă „Glasul Credinței” dirijat de prof. Matei Șunea, care a deschis festivalul cu cântarea „Tatăl Nostru”.

A urmat apoi grupurile corale reprezentând: Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, Biserica Subpiatră, Biserica Peștiș și școlile din Bulz, Remeți, Călățea, precum și soliștii: Ile Mădălina, Hoca Andrei, Marușca Daiana, Măduța Alexandra, Teușdea Adelina, Popa Andrada, Zah Antonia. Toți participanții au fost răsplătiți cu diplome cu antetul Episcopiei ortodoxe a Oradiei semnate de P.S. Sofronie.

Nicu Răcuciu

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,170FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
575CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,560AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI