Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd, precizări IMPORTANTE cu privire la reţeaua de gaze!

1442
Todoca Ioan -800x619
Ioan Todoca

Având în vedere că, în ultima vreme, au apărut o serie de zvonuri cu privire la proiectul de alimentare cu gaze a localității Aleșd. “Consider că este nevoie de o serie de lămuriri cu privire la proiectul de alimentare cu gaze în oraș”. În acest sens edilul a postat o serie de informații suplimentare care să lămurească zvonurile apărute.

Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd: ”Având în vedere că există în spațiul public mai multe comentarii pe tema gazului (UNDE UE OBLIGĂ SĂ NU MAI FIE FOLOSIT LA CONSUMUL CASNIC DIN 2030), doresc să fac câteva precizări:

• În 2007-2008, pe vremea când Ilie Bolojan era Secretar General al Guvernului, Transgaz ajunsese până în Lugaș, unde încăpățânarea a 3 lugășeni a făcut să fie scoase conductele până în Uileac, iar în urma acestei întâmplări Transgazul suflă și în iaurt când aude de Aleșd. Deci ca să avem gaz Transgazul trebuie să vină cu conducta de înaltă presiune (12km) la limita orașului unde trebuie montată o stație de transformare care să reducă presiunea de la 20atm la 2atm, de aici serviciul trebuie concesionat la un Distribuitor (Huedinul a încercat de 3 ori și nu a venit nimeni, Șteiul are concesionar de 7 ani care nu a montat nici o conductă).

• Concesionarul (distribuitorul) trebuie să facă investiția care este foarte mare deoarece se admit doar conducte îngropate (bineînțeles tot orașul vine spart din nou), investiția trebuie justificată prin consum (nimeni nu face o investiție fără a recupera banii într-un timp rezonabil), iar pentru că nu prea avem consumatori mari există riscul ca la licitația de concesionare (ca la Huedin) să nu se prezinte nimeni.

• În fine, Aleșdul împreună cu Aștileul are făcuți pași înante prin ridicări topografice și studii geotehnice realizate, vor adera la un ADI cu 22 localități, care se constitue foarte greu dar care va comanda un Studiu de Fezabilitate care ne va spune dacă investiția este fezabilă sau nu.”