Incendiile de vegetație uscată pot avea consecințe grave! Pompierii Stației Aleșd au intervenit în localităţile Poșoloaca și Zece Hotare

261

În intervalul 06 -09 octombrie a.c., echipajele de pompieri militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au acționat pentru stingerea unui număr de 14 incendii produse pe raza localităților Oradea, Chesa, Sânmartin de Beiuș, Suplacu de Tinca, Adoni, Haieu, Subpiatră, Valea lui Mihai, Calea Mare, Poșoloaca și Zece Hotare, evenimente provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetaţiei uscate.

 

Azi, 09 octombrie a.c., în jurul orei 12.30, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd au intervenit în localitatea Poșoloaca, comuna Tileagd, pentru stingerea unui incendiu având o cauză probabilă similară, iar în jurul orei 15.00, au fost alertați pentru stingerea unui alt incendiu de vegetație uscată produs la un teren situat în localitatea Zece Hotare. Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative.

În urma incendiilor produse în perioada menționată, flăcările au afectat o suprafaţă totală de aproximativ 20 de hectare de vegetație uscată, însă, din nefericire, unul dintre aceste evenimente, produs în data de 07 octombrie a.c., în Cimitirul Municipal Oradea, s-a soldat cu rănirea unei persoane, iar un altul, produs în data de 08 octombrie a.c., în localitatea Ștei, a provocat pagube materiale.

Luni, între orele 21.30 – 23.10, echipajele de pompieri militari ale Stației Ștei au fost mobilizate în localitate, unde au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu produs la o baracă ce făcea parte dintr-un ansamblu format din cel puțin 10 astfel de construcții, eveniment a cărui cauză probabilă a constituit – o și în acest caz, utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. În momentul sosirii echipajelor, arderea era generalizată la întreaga construcție. A ars construcția din lemn (pe o suprafață de circa 24 de metri pătrați) și bunuri depozitate în interiorul acesteia.

Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă victime umane, pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, instituţia noastră atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.

Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
– Permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”.

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

 

Urmărește-ne și pe Google News