Asociația Pomiviticolă „Piatra Șoimului”a organizat primul bal al vinului, în scopul popularizării vinurilor de calitate obținute de producătorii din Aleșd și apreciate cu medalii la concursurile județene și naționale. Despre vin și nobila artă de al produce a vorbit d-l prof. univ. dr. ing. Dorin Popa expert degustător și membru în diferite jurii de specialitate. A vorbit laudativ despre arta de a produce vin de calitate și beneficitatea consumului în mod rațional a licorii. Pornind de la expresia latină: In vino Veritas ( în vin este adevărul ), Alexandru cel Mare își sfătuia generalii: „Când sorbiți vinul din cupe amintiți-vă că beți sângele viței de vie, puterea pământului și eternitatea soarelui”. Despre vin de-a lungul timpului sau făcut multe aprecieri și constatări umoristice, unele prezentate spre destindere și cu acest prilej: Am reținut câteva: – Vinul se bea în sănătatea altuia , fără a o periclita pe a ta; – Se spune că vinul este un aliment sănătos, motiv pentru care trebuie băut la fel de sănătos; – Vinul roșu pătează, dar numai după al cincilea pahar; – Vinul dezleagă limbile. După mai multe pahare vorbești într-o limbă pe care n-ai cunoscut-o , vinul devenind dicționar de limbi străine; – Vinul dezleagă limbile. După câteva pahare de vin băute, sunt dezvăluite fapte și secrete pe care în condiții normale nu sunt spuse; – Paradoxal, unii băutori de vin alb au nasul roșu; – Istoria a consemnat printre alte nedreptăți și pe aceea prin care grecii antici l-au impus drept comisar al Uniunii Europene al băutorilor de vin pe un oarecare Dionisos, deși postul ar fi fost meritat de un reprezentant al lui Burebista. Se pare că dacii n-au făcut suficient lobby; Medicii recomandă să bem pentru o viață sănătoasă doi litrii de lichid pe zi. Dacă-i pălincă, e cam mult, dacă-i vin merge. Organizarea excelentă a evenimentului al căror artizani au fost : ing. Pusztai Alexandru, președintele Asociației „Piatra Șoimului”și soția sa d-na prof. Olimpia Pusztai, au creat o atmosferă plăcută și destinsă , în cadru căreia „Măria Sa Vinul” a fost apreciat prin degustare pe tot parcursul serii , în cadrul unui ceremonial deosebit, asortat cu muzică adecvată din importante țări producătoare de vinuri. Grecia, Italia, Franța, Spania etc. Sau prezentat și degustat 12 soiuri de vin premiate, la interval de 15 minute. S-a început cu vinurile albe, apoi, după felul principal al cinei, sau degustat vinurile roșii. și roze. Timp de 4 ore, cei cca. 150 de meseni au savurat „mirii și miresele” așezate pe standul de prezentare alături de trofeele și diplomele obținute la diferite concursuri, care le-a confirmat calitatea. Au fost prezentate și degustate în ordine: 1) Cuvee – 2016 – sec, – producător Torok Attila 2) Tramin er – 2016 – sec , Kajanto Pall; 3) Muscat Ottonel – 2015 – demisec – Pusztai Alexandru; 4) Muscat Ottonel – demisec – 2016 – Popa Sorin; 5) Chardonnay – 2016 demisec – Pusztai Alexandru; 6) Fetească Regală – 2016 demidulce – Popa Sorin; 7) Cabernet Savignon 2016 – demisec – Pusztai Alexandru ; 8) Cabernet Savignon 2016- demisec – Popa Sorin; 9) Cuvee rose– 2016 dulce – Torok Attila; 10) Cabernet Savignon roșu sec – 2016 – Popa Sorin; 11) – Merlot& Fetească Neagră – 2016 – Fetea Ioan; 12) Cabernet Savignon & Burgund Mare sec 2016 – Horvath Zsolt . Calitatea vinurilor precum și momentul degustării, au fost armonizate de momente artistice de înaltă ținută , la care și-au dat concursul soliștii orădeni: Cristina Romocea și Sergiu Nica, împreună cu trupa de dans modern, COOL STYLE, coordonator Cornel Ogrean. Tombola cu premii a căror câștiguri a u fost vinuri medaliate, a fost „cireașa de pe tort”, la care unii norocoși au câștigat 4 sau 5 sticle, fiind aplaudați de meseni. Un alt moment inedit , ce nu a scăpat din vederea organizatorilor a fost aniversarea unei frumoase vârste a d-nei Florina Todoca, gratulată cu un frumos și apetisant tort aniversar. Scenariul evenimentului a cuprins și momente de dans pentru invitați, în care tineri și mai puțini tineri și-au exprimat pe ringul de dans valențele și potențele artistice. O seară de neuitat, care se dorește „piatră de temelie” a unei tradiții .
Nicu Răcuciu