ÎN PREMIERĂ: MANUALUL „INFORMATICĂ ȘI TIC”

596
ÎN PREMIERĂ: MANUALUL „INFORMATICĂ ȘI TIC”
Foto © AlesdOnline

Începând cu acest an școlar, obiectul informatică devine disciplină obligatorie, fiind cuprins în programul cadru. Două profesoare din Bihor; Carmen Diana Băican de la Școala gimnazială„ Dacia” din Oradea și Melinda Emilia Coriteac de la liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, au alcătuit un manual de informatică și TIC, destinat elevilor și profesorilor care predau la clasa a V-a.

Timp de 4 luni (martie _ iunie) 2017 manualul a fost redactat pe baza programei emisă de minister, după care editura Sigma l-a trimis la minister, unde a fost evaluat de experții CNEE. urmând să participe la licitație, unde a ocupat primul loc, atât din punct de vedere al calității și prețului. Manualul se adresează elevilor din clasa a V-a, începătorilor, celor care nu au cunoștințe de informatică, adulților, secretarelor etc. Este accesibil, respectând particularitățile de vârstă ale elevilor. Fiecare lecție este însoțită de fișe de lucru și un scurt test sub titlul: „Să exersăm”, care fixează cunoștințele predate. În urma licitației pe site-ul Ministerului Educației Naționale au apărut cele șase manuale câștigătoare ale licitației, urmând ca școlile să opteze pentru variantele dorite. Nu deținem o statistică pe țară privind variantele agreate, însă în județul Bihor, manualul celor două profesoare din Bihor a fost cel mai solicitat.

Menționăm că și manualul situat pe locul II, la mică diferență de punctaj, are printre autori, alte două profesoare din Bihor, alături de alte două profesoare din Sibiu. Dacă lucrurile vor merge la fel, pentru anul viitor școlar, se va proceda la fel și pentru manualul clasei a VI-a. Această procedură de licitație, este un semnal pozitiv asupra conținutului manualului școlar, dând posibilitatea profesorilor, care lucrează efectiv cu elevii, să alcătuiască manuale accesibile, valoroase ca și conținut, utile pentru cei care le utilizează. Manualul are și o variantă digitală, mult mai amplă, mai complexă, constituind un suport pentru varianta scrisă.

Menționăm faptul că prof. Melinda Coriteac, a participat întrei ani în Comisiile Naționale în cadrul Olimpiadelor școlare de profil. Având în vedere generalizarea informaticii ca obiect obligatoriu la gimnaziu, ar fi interesant ca informatica să se introducă și la clasa a IV-a, ca obiect opțional sau sub forma unui curs de formare, la sfârșitul căruia să se acorde diplome cursanților. Inspectoratul școlar al Județului Bihor Primăriile și școlile de unde provin cele două autoare a manualului să le stimuleze pentru efortul depus și imaginea adusă școlilor și județului Bihor.

Nicu Răcuciu

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.