GAZUL ÎN ALEȘD PRIN FONDURI EUROPENE

2195
președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan
 

Luni, 2 noiembrie 2020, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor ce vor emite avize pentru primăriile din județ în cadrul proiectelor de introducere a rețelei de gaz pe fonduri europene. Printre aceștia se numără reprezentanți ai Electrica, CFR, CNAIR, Apele Române, Agenția pentru Protecția mediului. La întâlnire au mai participat arhitectul șef al CJ Bihor, Vasile Bimbo, reprezentanți ai UAT-urilor, precum și proiectanți și reprezentanți ai rețelelor de distribuție de gaz. Scopul întâlnirii a fost acela de a eficientiza și urgenta procesul de întocmire a documentațiilor necesare pregătirii proiectelor care au termen limită de depunere data de 17 decembrie 2020.

 

La întâlnire a fost prezent și directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiș, care se va ocupa de susținerea primăriilor în obținerea avizelor necesare în termen de o lună. În cadrul întâlnirii acesta a solicitat avizatorilor ,,eliberarea cu celeritate a certificatelor necesare, astfel încât toate primăriile să își poată depune proiectele pentru finanțarea europeană la termen. ”

După cum a anunțat săptămâna trecută în cadrul unei conferințe de presă, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, Consiliul Județean va sprijini primăriile să își depună proiecte pe axa de finanțare europeană 8.2 POIM, urmând să fie formate 4 nuclee regionale în scopul obținerii unor punctaje care să asigure finanțarea proiectelor. Cele patru zone au fost alese în funcție de punctajele maxime pe care acestea le-ar putea întruni, având în vedere criteriile de acordare a finanțării. Un criteriu luat în calcul a fost numărul de gospodării active din perimetru (minim 1000 de gospodării, în timp ce punctajul maxim se acordă perimetrelor cu peste 3000 de gospodării active). Un alt criteriu este ca peste 60% din locuitorii fiecărui perimetru să se racordeze la gaz.

Cele patru zone identificate astfel sunt:

Zona Metropolitană Oradea – formată din Sânmartin, Nojorid, Oșorhei și Paleu.

A doua zonă este compusă din localitățile Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd.

Cea de-a treia arie este identificată în zona de Nord a județului, cuprinzând localitățile Săcuieni și Diosig, în timp ce ultimul areal se situează în zona Ștei – Beiuș, cuprinzând localitățile Rieni, Drăgănești, Pietroasa, Buntești, Lazuri de Beiuș, Tinca și Cociuba Mare. Cele două orașe ies din calcul având în vedere că municipiul Beiuș are autonomie geotermică, iar orașul Ștei are deja un proiect în derulare de introducere a rețelei de gaz. 

Bugetul total al liniei de finanțare la nivel național este de 236 milioane de euro, urmând ca valoarea maximă pentru fiecare proiect să ajungă la suma de 25 milioane de euro. ,,Introducerea rețelelor de gaz este primul pas pe care îl facem în vederea creșterii calității vieții locuitorilor județului Bihor. Anul viitor se preconizează o altă sesiune de depunere, cu o sumă de trei ori mai mare, dar eu aș insista ca primăriile din județ să facă un efort și să depună proiecte în această sesiune, pentru a putea avea ulterior prioritate, în cazul în care vor exista proiecte neeligibile. Având această oportunitate de a introduce gaz pe fonduri europene în cele patru zone, unde există șanse reale să fie finanțate din acest program, am luat decizia să ne implicăm în implementarea proiectelor. Consiliul Județean va acorda asistența tehnică, vom cofinanța documentațiile, vom fi proactivi, prin colaborarea între localități și Instituția Arhitectului Șef ”, a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.