19.9 C
Aleşd
miercuri, 23 aprilie 2025
Blue Container Aleșd

Foto-Video | Uniunea democrată a Slovacilor și Cehilor din România, a organizat o întâlnire a ansamblurilor corale slovace la Biserica Romano – Catolică din Aleșd

Duminică, 9 decembrie, Uniunea democrată a Slovacilor și Cehilor din România, a organizat o întâlnire a ansamblurilor corale slovace din Bihor, la Biserica Romano – Catolică din Aleșd. Au răspuns invitației 7 ansambluri corale din Bihor și două formații din alte județe. Nădlac jud. Arad și Voinești jud. Satu Mare.

Din județul Bihor au participat corurile din: Aleșd, Borumblaca, Valea Cerului, Oradea, Mădăras, Șerani, Derna. Întâlnirea a cinstit prin rugăciuni Hramul bisericii din Aleșd „Neprihănita zămislire a Maicii Domnului”, sărbătoare marcată în calendarul romano – catolic, ca o mare sărbătoare creștină. Cu această ocazie a fost inaugurat și interiorul bisericii renovat recent, a căror costuri s-a ridicat la suma de 210 mii lei, bani proveniți din donații: 50 mii lei de la bugetul de stat, 20 mii lei de la Consiliul Județean Bihor, 10 mii lei de la Primăria Aleșd, 15 mii euro de la o biserică din Germania, 10 mii lei de la firma Auto – Bara Oradea, 60 mii lei de la credincioșii din Aleșd. Lucrările de renovare au durat 1 an și 9 luni.

La slujba Liturghiei au participat cca. 200 de credincioși. A urmat concertul de colinde tradiționale. Majoritatea coriștilor au purtat costume tradiționale, viu colorate, ce au dat o notă de frumusețe și eleganță. La sfârșitul concertului părintele paroh, Kubalak Peter și Adrian Merca președintele UDSCR, au adresat felicitări coriștilor și le-au oferit diplome. Din interviul acordat de d-l Adrian Merca, la sfârșitul reuniunii, am aflat că astfel de întâlniri se organizează de 6 ani în orașele: Oradea, Timișoara, Nădlac, Marghita și Aleșd. Aceste serbări au ca scop păstrarea identității slovace prin cultură, ca un pilon important alături de religie și învățământ . Locul de întâlnire sunt bisericile care creează cadru propice desfășurării activităților religioase și culturale. În decursul anului 2018 sau organizat 300 de întâlniri cu 6.000 de participanți activi. Sunt organizate o diversitate de activități, în afară de cele religioase: activități cultural – artistice, sportive, simpozioane, conferințe tematice etc.

În data de 23 decembrie în comuna Șinteu se organizează o activitate de Crăciun cu participarea tineretului. Se încearcă înființarea de noi coruri în alte comunități slovace și folosirea portului popular la sărbători. Se recomandă participarea formațiilor artistice slovace, de cântece și dansuri populare la manifestările complexe românești, așa cum s-a întâmplat la manifestările ocazionate de Centenarul marii Uniri.

Nicu Răcuciu

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

37,094FaniÎmi place
1,738CititoriConectați-vă
1,002CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,790AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI