FESTIVALUL – CONCURS „FLOAREA DE CIREȘ” ediția a V-a

351
FESTIVALUL – CONCURS „FLOAREA DE CIREȘ” ediția a V-a ~2-800x508
Foto © AlesdOnline
 

Duminică 10 iunie în căminul cultural din Peștiș s-a desfășurat un adevărat regal de dans modern în cadrul festivalului cu titlul de mai sus. Devenit tradițional, festivalul are ca obiectiv promovarea dansului modern în rândul copiilor și tinerilor, dezvoltarea simțului estetic și nu în ultimul rând formarea și menținerea unui aspect fizic bine proporționat.

De-a lungul edițiilor precedente invitația trupei Metaphoric a fost onorată de trupe din Oradea, Beiuș Vadu Crișului, de la Clubul Copiilor din Aleșd, etc. a căror prestație a încântat publicul prin eleganța și dezinvoltura micuților dansatori. De la ediție la ediție, pretențiile și exigența juriului au crescut , odată cu valoarea interpretării și varietatea stilurilor de dans. Organizarea acestui festival este un adevărat examen atât pentru tinerii dansatori, cât și pentru organizatoarea evenimentului, constituindu-se ca un bilanț al eforturilor conjugate ale copiilor, al instructorilor și al părinților. Întâlnirea cu publicul aleșdean și nu numai, s-a realizat cu ocazia multor programe artistice organizate cu ocazia unor evenimente: Zilele orașului Aleșd, Ziua de 1 Iunie, etc. dar și la zilele unor comune din zonă. Datorită eforturilor și abnegația dovedită de managerul „Școlii de dans modern Metaphoric”, d-na Adela Merca, a reușit să transforme această artă într-un fenomen, ce s-a răspândit rapid în rândul copiilor și tinerilor din Aleșd și împrejurimi. În prezent , în cadrul școlii de dans funcționează 14 trupe de dans modern cu peste 150 de dansatori, cu vârste între 6 și 19 ani, alcătuite în funcție de vârstă și performanță. S-a lărgit și aria stilurilor de dans cuprinzând: dansul tematic, show dans, dansul de character,, fantezia coregrafică, ,dansul de majorete, dansul clasic și contemporan până la pretențiosul balet.

Maratonul dansului modern, la ediția a V-a a parcurs 4 ore de concurs, cu 35 de momente coregrafice care sau constituit într-o desfătare vizuală pentru cei peste 200 de spectatori, părinți și bunici prezenți. Prezentă la concurs la toate edițiile, trupa de dans modern„ Fit dance” din Oradea, manager și instructor Maris Pușcov, a ridicat valoarea festivalului, fiind o ștachetă a nivelului de profesionalism. Cele două dansuri prezentate: „fantezie coregrafică” și show – dance au scos în evidență gradul înalt de profesionalism, prin execuții sincron, varietatea mișcărilor, spectaculozitatea elementelor acrobatice, cu care au realizat adevărate showuri. Juriul festivalului a fost alcătuit din specialiști și cunoscători ai fenomenului: Gavriș Liliana, Creț Raluca, Martin Andrada, prof. Lele Mihai și Șoit Răzvan.

Referindu-ne la trupele școlii de dans remarcăm prezența în această frumoasă artă coregrafică a copiilor din mediul rural: Hotar și Țețchea, care prin contactul cu cei din Aleșd îi apropie de educația artistică urbană, contribuie la socializare și la dorința lor de a performa. Din păcate eforturile d-nei Adela Merca pe linie artistică nu se află în concordanță cu existența unor locații adecvate acestei arte în care să existe posibilități normale de exprimare artistică. Poate în Casa de Cultură după renovarea sa. Poate!!

Nicu Răcuciu

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.