Aflat la ediția a 4-a festivalul concurs, județean de cântece pentru preșcolari cu titlul generic „Cântă și fi vesel” este organizat de Grădinița cu program prelungit „Holcim” Aleșd. La această ediție au onorat festivalul 37 de grădinițe cu 28 grupuri vocale și 25 soliști. În contextul proiectului se precizează :„ Cântecul ca și vorbirea este o manifestare fundamentală a ființei umane. Cântecul se deprinde la vârste mici prin exemplul anturajului adult și în primul rând al părinților. Din păcate ușurința și comoditatea de a produce muzică cu ajutorul aparatelor moderne i-a făcut pe aceștia să piardă deprinderea de a cânta și a o transmite copiilor. Aceasta este și rațiunea unui asemenea concurs.
Fiind prezent la toate edițiile pot, prin comparație să-mi exprim părerea despre amploarea și valoarea ediției a patra. Impactul pozitiv avut la primele trei ediții, atât în rândul preșcolarilor cât și a cadrelor didactice, cu toate greutățile întâmpinate , a fost pozitiv receptat și în ediția a patra. Acesta este cuantificat prin numărul mare de participanți, 280, mulți dintre ei prezenți și la edițiile precedente. Un mare plus l-am remarcat în privința calității interpretative și al repertoriului prezentat, în conformitate cu sugestiile din regulament. A impresionat de asemenea costumația de care se fac „vinovați” părinții, care au investit sume considerabile în echiparea copiilor. De regulă, costumația a fost în acord cu denumirea grupului și textul interpretat. Introducerea secțiunii folclor, a adus pe scenă copii foarte talentați , în special din mediul rural, care au prezentat pe scenă muzică populară autentică. Cu acest prilej, au fost descoperite talente ale căror voci, prelucrate și încurajate pot deveni de referință în muzica populară.
Veselia copiilor s-a manifestat pe lângă și în fața scenei , precum și în toată curtea grădiniței, creând o atmosferă specifică copiilor. La toate acestea se adaugă bucuria părinților și bunicilor precum și satisfacția cadrelor didactice, care au fost mulțumite și încurajate pentru a performa în continuare. Ce păcat că la acest festival nu a fost prezent Inspectoratul școlar Județean prin inspectorul de specialitate sau un metodist delegat, care să monitorizeze evenimentul. Sugerăm I.S.J să cuprindă acest festival în calendarul activităților cultural – educative anuale și să se implice în organizarea lui. O apreciere deosebită merită grădinițele implicate în acest proiect , cu mențiune specială pentru grădinițele numărul 27,28 și 30 din Oradea, a căror prezență a ridicat calitatea și valoarea concursului. O justificată întrebare adresată ISJ Bihor se referă la păstrarea denumirii numerice a grădinițelor din Oradea , ca semn distinctiv, un număr la fel cu a deținuților din închisori. Oare nu se găsesc denumiri adecvate și atrăgătoare care să le identifice? Ce formalități implică această schimbare? Dorim explicația și părerea autorizată a ISJ. Bihor.
La reușita festivalului concurs , un rol esențial l-au avut sponsorii a căror prezență în organizare a făcut posibilă desfășurarea în condiții optime a festivalului, apreciată de cei prezenți: Holcim, Primăria Aleșd, Colegiul Tehnic ”Alexandru Roman” „ Brumico SRL, Aurelia Bodea etc. Prezența d-lui Ioan Todoca primarul orașului și cuvântul adresat în deschiderea festivalului ,constituie un argument pentru permanentizarea manifestării. Competența și imparțialitatea juriului alcătuit din : d-na Rusneac Florina din partea Holcim, d-na prof. de muzică Ionescu Corina, d-na Pavel Cristina președinta Comitetului de părinți și d-l Bica Ciprian din partea primăriei, au făcut ca departajarea concurenților să fie acceptată și aplaudată de participanți.
Menționăm că au fost decernate premii și diplome la toți participanții, pachete cu dulciuri, iar celor mai buni 7 diplome de excelență dintre care 4 pentru grupurile vocale și 3 pentru soliști.
La final merită felicitări echipa de proiect care a iniția și organizat evenimentul, alcătuită din: coordonatoare de proiect prof. Ancuța Tunduc, împreună cu profesoarele: Gavrilă Daniela, Vaida Florina, Chirilă Ancuța, Pipa Delia, Gherlea Ioana, Lup Alina, Nistor Ioana, Țintaș Luminița, Panc Amalia.
Nicu Răcuciu