Etnograf japonez îndrăgostit şi de folclorul slovăcesc (video)

916
Slovaci din Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline

Japonezul, Norio Inagaki ia la rând satele ţării, inclusiv pe cele din Bihor, căutând localnicii care mai ştiu cântece, corinde şi dansuri autentice.

Norio este cercetător la un institut din capitala Japoniei, specializat în etnografie românească, iar de mai bine de 15 ani vine în România, pentru a găsi bătrâni care mai ştiu juca şi cânta.

Miercuri, a ajuns și în Aleșd unde s-a întâlnit cu membrii Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din Romania. Șapte slovacițe localnice au pus în scenă, la sediul organizației, un spectacol autentic slovac. Pentru Norio, “slovăcițele” au dat un recital special, iar etnograful le-a filmat cu două camere.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.