Eroul mort în Afganistan, Iosif Silviu Fogoraşi, comemorat la Aleșd (foto-video)

1276
Eroul Iosif Silviu Fogoraşi
Foto ©️ AlesdOnline
 

Azi, 11 noiembrie 2021, este marcată Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații! Potrivit datelor oficiale, această zi a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.
 

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi a căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan. Aleșdeanul nostru a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în timpul desfăşurării unei misiuni. Se întâmpla pe 11 noiembrie 2003, în Kabul. Iosif Silviu Fogarasi, din Aleșd, era primul militar român decedat în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Și primul soldat român dispărut după cel de-al doilea Război Mondial. Soția lui spunea atunci că „îi plăcea riscul și avea spirit de aventură. Abia aștepta să ajungă, să vadă cum se va descurca”.

Pentru faptele sale de arme, sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi a fost decorat cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război. În memoria lui şi a camarazilor căzuţi în teatrele de operaţii, ziua de 11 noiembrie a fost declarată, “Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii”.

La mormântul sublocotenentului erou, Iosif Silviu Fogarași din Aleșd, azi, au fost prezenți aducând omagiu, membrii familiei, reprezentanți ai Primăriei orașului Aleșd, precum și militari din Garnizoana Oradea. La finalul ceremoniei s-au depus coroane și jerbe de flori pe mormântul eroului.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.