1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

Eroul mort în Afganistan, Iosif Silviu Fogoraşi, comemorat la Aleșd (foto-video)

Azi, 11 noiembrie 2021, este marcată Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații! Potrivit datelor oficiale, această zi a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.
 

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

- Publicitate -

Sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi a căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan. Aleșdeanul nostru a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în timpul desfăşurării unei misiuni. Se întâmpla pe 11 noiembrie 2003, în Kabul. Iosif Silviu Fogarasi, din Aleșd, era primul militar român decedat în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Și primul soldat român dispărut după cel de-al doilea Război Mondial. Soția lui spunea atunci că „îi plăcea riscul și avea spirit de aventură. Abia aștepta să ajungă, să vadă cum se va descurca”.

Pentru faptele sale de arme, sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi a fost decorat cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război. În memoria lui şi a camarazilor căzuţi în teatrele de operaţii, ziua de 11 noiembrie a fost declarată, “Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii”.

La mormântul sublocotenentului erou, Iosif Silviu Fogarași din Aleșd, azi, au fost prezenți aducând omagiu, membrii familiei, reprezentanți ai Primăriei orașului Aleșd, precum și militari din Garnizoana Oradea. La finalul ceremoniei s-au depus coroane și jerbe de flori pe mormântul eroului.

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,494FaniÎmi place
1,745CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI