1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

DOUĂ ELEVE DE „NOTA ZECE” !

2.500 de elevi, un sfert din populația orașului Aleșd, au început un nou an de școală, pe drumul lung al devenirii lor ca cetățeni. Despre educație și necesitatea învățării sau exprimat toți factorii educaționali și oficialitățile prezente. Despre necesitatea învățării ș-au exprimat opiniile savanți și oameni de cultură care au reliefat importanța învățării pe durata întregii vieți. „L,apprendimento non esaurisce mai la mente” ”Învățarea nu epuizează nici odată mintea ”, zice undeva Leonardo da Vinci. Nu o epuizează ci o îmbogățește și o înnobilează.

- Publicitate -

Pe această idee se fundamentează necesitatea învățării ca proces continuu în și dincolo de epoca școlarității, din copilărie până la adânci bătrânețe. Sau după vechea vorbă românească ”Omul cât trăiește învață”.Pe mulți, inclusiv din sfera politicii învățarea îi obosește peste măsură. În plus nu-și probează utilitatea și rostul , când școala vieții produce absolvenți „calificați” și „competenți”, care se „descurcă”în carieră și pe toate itinerariile sinuoase ale existenței. Școala vieții este utilă dar nu suficientă. Fără învățarea continuă individul își ratează șansa și potențialul devenirii în orizonturile ființei, fapt care îl ancorează în mediocritate și autosuficiență. De aceea reflexiile legate de necesitatea învățării trebuie să constituie un semnal, un avertisment atât pentru cei care gândesc pozitiv, cât și pentru cei pe care timpurile și politica i-au pus în rolul de decidenți ai învățământului și de responsabili cu destinul națiunii.

Despre necesitatea învățării și efectul ei în prefigurarea viitorului, o adevărată lecție au oferit cele două discursuri ale absolventelor Andrada Căileanu și Diana Racolța Dudaș, care la bacalaureat au obținut media generală 10. Ceremonialul care a marcat deschiderea noului an școlar a urmat același scenariu. Cuvântul directorilor, slujba de binecuvântare din partea reprezentanților cultelor religioase, precum și discursurile oficialităților prezente. Pantea Bogdan, City manager al orașului Aleșd, Kojanto Pall viceprimar, Marinela Butuc din partea poliției orășenești, Cristian Ardelean, președintele Asociației de părinți de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”. Dar momentul cel mai semnificativ și mai aplaudat moment, care atestă valoarea și înaltul nivel al învățământului aleșdean, la constituit înmânarea plachetelor de excelență și premiile în bani acordate de către Primăria orașului, școlile la care au învățat și Asociația Părinților de la C.T. Alexandru Roman”, absolventelor: Andrada Căileanu de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” și Diana Racolța Dudaș de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”.

Textul plachetelor, citit în public: „Elevei de nota 10, (Căileanu Andrada respectiv Diana Racolța Dudaș), pentru rezultatele remarcabile pe care le-a obținut la bacalaureat 2017 – 2018, sporind prestigiul școlii de nota 10 care a format-o”. În discursul său absolventa și studenta la drept Diana Racolța Dudaș a adus mulțumiri părinților, profesorilor și școlii care a format-o, cărora le va păstra o frumoasă amintire și recunoștință. La banala întrebare: Cum ai reușit această performanță ? Diana a răspuns „: munca, ambiția, perseverența, seriozitatea și conștiinciozitatea. Nota 10 înseamnă, zâmbete, lacrimi, satisfacții, după momentele de neîncredere și teamă, înseamnă, 6 ore la școală și alte sute de ore de muncă acasă, înseamnă minte trează și întregul suflet în slujba unui vis. Dacă ne respectăm pe noi înșine avem așteptări mari, mai mari de la noi decât de la alții. Dacă Dumnezeu ne-a înzestrat cu înțelepciune, noi trebuie s-o ținem trează. Vouă colegilor mai mici vă doresc succes și să nu renunțați la visul vostru.”

Aceleași îndemnuri le-a adresat și d-na prof. ing. Valeria Vasile, director al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman”: Vă doresc să se împlinească toate visurile, să aveți sănătate și putere de muncă, să vă bucurați de liniște și pace sufletească, să fiți colegi și prieteni, să respectați școala care vă primește cu brațele deschise și nu în ultimul rând să conformați speranțele și încrederea familiilor voastre.

Nicu Răcuciu

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,494FaniÎmi place
1,745CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI