Cum începe școala în Bihor: Orașul Aleșd este în scenariul verde. Lista localităților în care se deschid școlile.

6584
 
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat, vineri, scenariile de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar din Bihor. Astfel, în 77 de unități administrativ teritoriale din Bihor, cursurile se desfășoară doar după scenariul verde, cu toți elevii la școală.

Conform Hotărârii CJSU Bihor nr. 10, începând de luni, 8 februarie, din cele 714 unități de învățământ din județul Bihor:

•  449 de unități de învățământ încep cursurile în scenariul verde, în care 36.106 de elevi vor relua cursurile cu prezența în clasă;

•  239 de unități de învățământ încep cursurile în scenariul galben, în care 34.911 de elevi vor fi prezenți în clase, iar 16.291 de elevi vor continua studiile online;

•  26 de unități de învățământ încep cursurile în scenariul roșu, în care 621 de elevi vor fi prezenți în clase, iar 221 de elevi vor continua studiile online .

Precizăm că hotărârea CJSU va fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori. 

Reamintim că, în conformitate cu decizia CNSU nr. 5/2021 și Ordinul Comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății nr. 3235/93/2020 din 04 februarie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, limitele incidențelor care se aplică în stabilirea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ sunt: 

1. Scenariul verde – incidență mai mică sau egală cu 1 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari;

2. Scenariul galben – incidență între 1-3 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;

3. Scenariul roșu – incidență mai mare de 3 cazuri/1.000. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.  

În scenariul verde de revenire a elevilor la școală se numără Salonta, Marghita, Valea lui Mihai, Aleșd sau Nucet. Între celelalte 24 de orașe și comune, unde doar unii elevi vor reveni la școală – potrivit scenariului galben, sunt Oradea, Beiuș și Ștei.

Cinci localități sunt în scenariul roșu: Șinteu, Câmpani, Cherechiu, Drăgănești și Săcădat. În cele cinci localități își vor relua activitățile doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare. Restul elevilor urmează să continue activitățile în online.

Potrivit CJSU Bihor, hotărârea prin care sunt aprobate scenariile de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar din Bihor fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Scenariile propuse de unitățile de învățământ din Bihor pentru perioada 08.02 – 15.02.2021:

[embeddoc url=”https://www.alesdonline.ro/wp-content/uploads/2021/02/Anexa-HCJSU-nr.10.pdf” viewer=”google”]
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.