COPIII ROMÂNIEI DE AZI – CETĂȚENII EUROPEI DE MÂINE

308

Activitatea educativă sub acest generic, dedicată sărbătorii zilei de 9 mai, are o dublă semnificație pentru națiunea română: Proclamarea Independenței de Stat a României, o sărbătoare care a marcat un moment important în formarea și afirmarea națiunii române; și o sărbătoare mai nouă „Ziua Europei” zi cu o semnificație aparte pentru cele 27 de state membre a Uniunii Europene.

Încadrată în ciclul de activități dedicate Centenarului Marii Uniri, manifestarea a fost realizată la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, de elevii și părinții clasei a VI-a, în colaborare cu elevi din clasa a X-a, sub îndrumarea prof. Corina Ionescu, Costolaș Cristina coordonați de prof. diriginte Anca Toderaș. O activitate inedită, educativă și cultural-artistică, trans disciplinară și interculturală, a îmbinat armonios cântece, dans, cu expoziții de desene, prezentări ppt. realizate și prezentate de elevi, planșe, materiale demonstrative, exponate și produse tradiționale și de artă culinară, specifice țărilor Europei.

Activitatea a debutat, după cum era firesc cu intonarea Imnului de Stat al României, interpretat de grupul de elevi ai clasei a VI-a dirijați de prof. Ionescu Corina, după care a urmat Imnul Europei, în limba română și germană „,Jellow submarine ” în limba engleză, „Lasciatenii cantare” în limba italiană și „Cucu” în limbile română și franceză. Aceste cântece au fost un preambul al activității. Două prezentări ppt. cu titlul:„ Independența de stat a României”realizată de eleva Katona Natalia din clasa a X-a și „Uniunea Europeană”realizată de eleva Merț Iulia din clasa a X-a, sau constituit într-o adevărată lecție de istorie. Au fost rememorate evenimente importante din „Războiul de Independență” din anul 1877 și urmările sale pentru România. Materialul al doilea a vorbit despre Uniunea Europeană, constituire, organizare, atribuții și competențe. Aceste materiale video au prefigurat partea practică a activității, în care 10 grupe de elevi, au prezentat ppt. 10 țări europene și standuri cu elemente specifice, tradiții și produse culinare. Pentru a fi cât mai convingători elevii au îmbrăcat elemente din costumația cetățenilor din țările prezentate. Este greu de exprimat prin cuvinte bogăția și varietatea produselor prezentate, precum și atmosfera creată în timpul prezentării.

Au fost prezentate țările: Franța, Germania. Marea Britanie, Suedia, Italia, Spania, Grecia, Slovenia, Ungaria România. Elevii au evidențiat elementele de cultură și civilizație specifice țărilor pe care le prezentau, dovedind o bună pregătire și documentare prealabilă( Mihai Sabău, Rus Iasmina, Alhaj Ramy). Sau făcut prezentări de produse culinare (Jana Vancea, – gastronomie slovacă, Ilea Carina – bucătăria maghiară, Chirilă Angela – bucătărie suedeză, Dordea Roxana și Grecu Timotei – bucătăria spaniolă) Sau evidențiat tineri talentați: Buzaș Andrei la muzică, Andreea Cherteș și Roberta Secară la dans popular românesc. La sfârșitul fiecărei prezentări, aplauzele au fost calificativele cu care au fost apreciați elevii și profesorii lor. Cuvinte de felicitare și apreciere au fost adresate la sfârșitul manifestării de d-na prof. Valeria Vasile, directorul Colegiului Tehnic.

Nicu Răcuciu

 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.