CONCURSUL DE VINURI „VIILE ARDEALULUI” EDIȚIA XX (JUBILIARĂ)

317
CONCURSUL DE VINURI „VIILE ARDEALULUI” EDIȚIA XX (JUBILIARĂ)
Foto © AlesdOnline

Ziua de 18 mai 2019, a devenit o sărbătoare de referință pentru vinurile din Ardeal, prin concursul organizat de Asociația pomiviticolă „Piatra Șoimului” din Aleșd, președinte d-l Pusztai Alexandru și Asociația Gospodarilor maghiari din România , președinte d-l Sebestyen Csaba, în frumoasa și primitoarea locație oferită de complexul hotelier Bonavilla din Aleșd.

La acest concurs jubiliar, producători de vinuri din Ardeal și-au prezentat probe spre jurizare. Un juriu alcătuit din 16 degustători competenți și echidistanți din Ungaria și România au jurizat 307 probe de vinuri, cele mai numeroase de la inaugurarea concursului. Sau constituit 5 comisii de jurizare. În clasificarea vinurilor s-a folosit sistemul de notare internațional (100) puncte. Și-au „încercat” norocul producători din 7 județe: Alba, Bihor, Bistrița – Năsăud Harghita, Mureș, Satu Mare și Sălaj, proveniți din 50 de localități. Vinurile sau strâns la centre de colectare județene de unde au fost preluate și transportate la locația de concurs. Sâmbătă, 18 mai începând cu ora 10 , timp de 6 ore au fost jurizate probele înscrise în concurs. În final ce 5 președinți de jurii au procedat la degustarea vinurilor propuse pentru Mare Aur, stabilind numărul și punctajul acestora. La ora 16 , în prezența juraților, concurenților și a unui numeros public, cca. 150, președintele juriilor, d-l Balla Geza, a prezentat rezultatele, nu înainte de a se face aprecieri privind calitatea vinurilor prezentate. S-a constatat cu satisfacție că la această ediție jubiliară, numărul și calitatea vinurilor au depășit așteptările.

Un moment emoționant creat de d-l Csavassy Gyorgy jr. a acordat în memoria tatălui său, fost specialist degustător, o plachetă memorială vinului roze Shiraz de la Crama Ardud jud. Satu Mare care a obținut cel mai mare punctaj din concurs 92,66 puncte și Marele aur. Au mai obținut Mare aur , la categoria vinuri albe un vin Sauvignon blanc (cuvee) de la crama Zaig din Teaca, jud. Bistrița –Năsăud, iar la vinuri roșii Marele aur a fost obținut de Feteasca neagră de la Crama Arboretum land din Carastelec jud. Sălaj. Sau acordat la vinuri albe: 31 medalii de aur, 58 de argint, și 68 de bronz: la vinuri roze, 2 de aur, 18 argint și 4 bronz, iar la cele roșii, 11 aur, 15 argint și 31 bronz.Vinurile mai slabe (69) au primit mențiuni, iar 3 probe au fost respinse. O nouă categorie de vinuri, spumante(3) au primit 1 medalie de argint și 2 de bronz.. Bihorenii au confirmat valoarea vinurilor prezentate, obținând. 31 % din medaliile acordate: 11 medalii de aur, 29 de argint și 33 de bronz. Membrii Asociației pomiviticole „Piatra Șoimului” din Aleșd au fost răsplătiți cu 5 medalii de aur prin: Horvath Zsolt, Torok Attila, Pusztai Alexandru, Magda Sebastian, Bereghy Ianoș iar alții cu medalii de argint și bronz. Din lipsa spațiului nu putem prezenta și ceilalți medaliați.

Un alt moment cu semnificație aparte l-a constituit acordarea de către d-l Pusztai Șandor, sufletul și principalul organizator al concursului, diplome de excelență și plachete jubiliare din bronz și ceramică, cu inscripția concursului „Viile Ardealului”iar pe mijloc cu sigla Asociației pomiviticolă „Piatra Șoimului”, membrilor juriului, membrilor Asociației „Piatra Șoimului” precum și celor care organizează în Bihor (9), concursuri de vin. Cu acest prilej a fost prezentat în premieră un dispozitiv confecționat de d-l Pusztai Alexandru, pentru producerea vinurilor spumante, ca și standul d-lui Ivan Leț Nicolae cuprinzând o varietate de produse din trufe albe și negre.

Felicitări merită și echipa care alături de d-l Pusztai s-a implicat în organizarea acestui eveniment.: Kojanto Pal, Homonai Gabor, Torok Attila, Sekely Daniel, Popa Sorin, Fetea Ioan. La reușita evenimentului și-au adus aportul sponsorii: Helios SA, Elimat SA, Primăria Aleșd, Consiliul Județean Bihor, Romcurier, Mozaic Prest, Server Config, precum și persoanele fizice: Kiss Karoly, Popa Sorin, Torok Attila, Kojanto Pal, Fetea Ioan, Ivan Leț Nicolae, Moț Laurențiu. Concursul de vinuri „Viile Ardealului” precede au alt eveniment destinat vinului, aflat la ediția a III-a, „Balul Vinului” ce se va desfășura vineri 31 mai la Casa de Nunți „Toni” din Aleșd.

Nicu Răcuciu

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.