Pretutindeni în lume, popoarele creştine, printre care şi cel român, celebrează de secole Naşterea Domnului, Crăciunul, pe 25 Decembrie.
Între obiceiurile de Crăciun, colindele sunt, poate, cele mairăspândite şi aşteptate de către cei mici şi cei mari, deopotrivă. Avându-şi originile în credinţele şi miturile străvechi, fiecare colind spune o poveste cu subiect religios sau laic, unele fiind legate de sărbătoarea Naşterii lui Iisus şi de schimbarea anului, iar altele vorbind despre obiceiuri şi simboluri specifice perioadei Crăciunului.
Cu puţin înainte de Ajunul Crăciunului, elevii claselor I și a II-a Step by Step ale Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, coordonați de învățătoarele Dulca Manuela, Pușcău Georgiana, Copos Ioana și Iaroș Diana au desfășurat o activitate prin care să transmită locuitorilor orașului Aleșd spiritul sărbătorilor de iarnă şi vestea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Cei mici s-au îmbrăcat în pelerine roșii, și-au pus căciulițe de moș şi s-au așezat în locurile importante din oraș, cum ar fi parcul din fața Primăriei, lângă sediul Poliție și al Bibiotecii orașului, lângă statuia eroilor din centru și în curtea Spitalului Orăşenesc. Micile ajutoare ale moşului au cântat cu emoție în glas colinde cunoscute precum: O ce veste minunată, Steaua sus răsare, Astăzi s-a născut Hristos, Moș Crăciun și multe altele.
Prin această activitate, doamnele învățătoare și-au propus să îi învețe pe elevi tradiția de a merge la colindat, tradiţietransmisă din strămoși și că este bine să oferi ceva altor persoane fără a aştepta ceva la schimb.
Activitatea desfășurată nu s-a remarcat prin ineditul ei, ci prin bucuria cu care a fost primită și trăită de elevii claselor I și a II-a, locuitorii orașului Aleșd fiind răsplătiți din plin de entuziasmul cu care copiii au cântat colindele învățate și de speranţa emanată prin privirea și glasul lor.