„BALUL VINULUI” – EVENIMNT MONDEN LA ALEȘD

465
„BALUL VINULUI” – EVENIMNT MONDEN LA ALEȘD
Foto © AlesdOnline

Balul, prin definiția sa se raportează la o petrecere seara sau noaptea, în care muzica și voia bună sunt ingredientele definitorii. Balurile marchează diferite evenimente din viața socială sau personală. Dincolo de scopul propus balul este un mijloc de socializare, de cunoaștere între membrii comunității și stabilirea de relații. Mai mult în comunitățile cu etnii diferite, balul contribuie la cunoașterea și apropierea dintre etnii, împărtășirea comună a obiceiurilor și tradițiilor celorlalți.

În acest context se înscrie și balul vinului de la Aleșd, care pe lângă cele amintite și-a propus popularizarea vinului de calitate și a producătorilor, precum și îndemnul de practicare a meseriei de viticultor. Ideea acestei manifestări este rodul succeselor obținute la cele 16 ediții a concursurilor de vinuri, desfășurate la Aleșd , ocazii în care viticultori, producători de vinuri, precum și prieteni ai„licorii”, sau întrunit anual marcând evenimentului . Balul ,vinului a devenit un corolar al acestor concursuri oferind participanților spre vizionare și degustare, cele mai bune vinuri medaliate la concursuri locale sau regionale.

Inițiativa acestor petreceri este Asociația pomiviticole „Piatra Șoimului”, a președintelui său, d-l ing. Pusztai Alexandru , un deosebit om, manager și producător de vinuri de calitate , medaliate la marile concursuri de gen. Alături de ele sau aflat în permanență colaboratori vrednici , o echipă care a pus în practică proiectele stabilite. Este vorba de d-nii: Homonai Gabor, Kajanto Pal, Torok Attila, Popa Sorin, Fetea Ioan, Magda Sebastian, Sekely Daniel. În ori ce nou început, există rețineri și neîncredere , fapt pentru care prima ediție a debutat mai greu. Dar, prin efortul organizatorilor, manifestarea atât prin organizare , cât mai ales prin diversitatea momentelor derulate , a risipit îndoielile , iar la edițiile următoare prezența a fost peste așteptări.

Cea de-a treia ediție s-a petrecut în ziua de 31 mai , constituindu-se într-un adevărat eveniment monden, la care n-au lipsit ospitalitatea, muzica, dansul și nu în ultimul rând vinurile bune. Locația, „Casa de Nunți Toni” și personalul său sau dovedit gazde bune răspunzând pretențiilor organizatorilor și a oaspeților. La sosire, oaspeții au fost întâmpinați cu șampanie, iar doamnele cu flori, atenție care au marcat atmosfera de distracție și voie bună. Programul balului tipărit în limbile română și maghiară a fost distribuit la toți mesenii, care au fost informați pe ore de momentele programului și vinurile ce vor fi degustate (12), soiul și producătorul. Partea culinară, aperitivul și felul principal au constituit baza pentru degustări.

Momentele de divertisment au fost susținute de soliștii: Sonia Vass și Sergiu Nica, alături de trupa de dans „Cool Style”care a făcut un deosebit spectacol, au creat atmosferă „incitând ” la dans și distracție mesenii. Așa cum s-a tradiționalizat, și la această ediție, tombola, având ca premii vinurile bune expuse, a fost așteptată cu mult interes, tragerea biletelor câștigătoare constituind momente de amuzament. „Cireașa de pe tort” a tombolei a fost chiar un frumos tort , cu emblema Asociație pomiviticole „Piatra Șoimului”. Într-un moment de „respiro” moderatoarea și prezentatoarea evenimentului, frumoasa și eleganta doamnă prof. Olimpia Pusztai, a prezentat oaspeții de marcă sosiți , în persoana d-lui prof. univ. dr. Dorin Popa și a soților Szoboszlai Csobi și Hilda, degustători și prieteni cu viticultorii din Aleșd. În cuvântul său d-l prof. Popa Dorin, și-a declarat stima și aprecierea față de oamenii „viei și vinului” din Aleșd, care prin dragoste și pasiune au ridicat valoarea vinurilor din Aleșd, apreciate și medaliate la mari concursuri.

Despre rolul vinului în viața oamenilor, vorbitorul a reiterat rolul important în socializare și stabilirea de prietenii. „Vinul este cultură și educație și trebuie împărtășit cu vecinii și prietenii. Viața este prea scurtă ca să bem vinuri proaste” Pentru ajutorul și sfaturile pertinente acordate viticultorilor și producătorilor de vinuri, Asociația pomiviticolă „Piatra Șoimului” din Aleșd, i-a acordat d-lui Popa Dorin o diplomă de excelență și placheta jubiliară a asociației.

Atmosfera plăcută și destinsă, muzica de calitate, au prelungit distracția până târziu în noapte.

Nicu Răcuciu