Avertizare meteo imediată! Vezi zonele vizate

1145
cod galben Futuna nori-800x480
Foto © Paul Nagy

ANM a anunţat o nouă alertă de furtuni iminente de la ora 21:30 până la ora 22:30.

Vizate sunt localitatile: Aleșd, Bratca, Brusturi, Vadu Crișului, Borod, Șuncuiuș, Aștileu, Lugașu de Jos, Țețchea, Aușeu, Măgești, Bulz, Vârciorog, Șinteu.

Se vor semnala: frecvente descarcari electrice, grindina de dimensiuni mici si medii, intensificari de scurta durata ale vantului, averse care vor cumula 20-25 l/mp.

Update ora 22:30: Codul galben a fost prelungit în județul Bihor până la ora 00:00, de data aceasta fiind vizate localitățile : Beiuș, Aleșd, Dobrești, Bratca, Buntești, Vadu Crișului, Borod, Șuncuiuș, Aștileu, Pomezeu, Pietroasa, Lunca, Drăgănești, Rieni, Remetea, Vașcău, Țețchea, Aușeu, Câmpani, Măgești, Curățele, Roșia, Bulz, Budureasa, Cărpinet, Vârciorog, Nucet, Tărcaia, Căbești, Lazuri de Beiuș, Criștioru de Jos, Pocola și zona de munte de peste cota 1800 m din județul Bihor.

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis, pentru perioada 13 iunie ora 14:00 – 15 iunie ora 08:00, un cod galben de inundații, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină care vizează zonele: Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, Transilvania, jumătatea de vest a Munteniei și zonele de munte.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile este recomandat ca oamenii, pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă este recomandat ca populația să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.