„Autobuzul carierelor” ajunge de astăzi în Aleșd, Aștileu, Tetchea și Măgești pentru elevii de clasele a VII-a și a VIII-a

688
Elevii colegiului tehnic Alexandru Roman din Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline

Caravana dezvoltării personale și profesionale pornește într-o nouă călătorie, de această dată în zona de vest a țării, în comunitățile din Bihor. Career Bus, proiectul dezvoltat de Icebreaker și Școala de Valori și susținut de Holcim România, ajunge de astăzi și în județul Bihor, mai precis în localitățile Aleșd, Aștileu, Tetchea și Măgești pentru elevii de clasele a VII-a și a VIII-a, ce vor fi îndrumați spre a-și alege traseul care li se potrivește cel mai bine în viață.

Ce este Career Bus?

Career Bus a fost conceput ca un „autobuz” educațional interactiv, care călătorește prin satele și orașele mici ale României pentru a le oferi tinerilor ateliere de orientare în carieră. Cu ajutorul experiențelor multimedia și a jocurilor, elevii descoperă ce meserie li s-ar potrivi și cum să-și transforme pasiunea în realitate.

În România, consilierea educațională este încă un subiect care pune mai dificultăți dezvoltării integrale a elevilor, iar acest proiect vine să sprijine comunitățile din țară cu un tip de educație alternativă menită să sprijine evoluția tinerilor prin interacțiune și metode non-formale de învățare. Dacă anii trecuți Career Bus a avut un parcurs de peste 1.500 de km în România și a ajuns la aproximativ 3.000 de elevi din orașe precum Pitești, București, Ploiești sau Câmpulung, anul acesta „autobuzul” staționează și la Aleșd, într-o primă fază de pe 27 până pe 30 ianuarie.

Trainerii  experimentați ai Școlii de Valori le vor oferi elevilor, prin metode interactive și atractive,  consiliere în carieră, îi vor ajuta să își dezvolte abilitățile și îi vor îndruma în procesul cunoașterii de sine, toate acestea respectând coordonatele educației centrate pe valori.

„Trecerea către ciclul liceal le pune adesea tinerilor în față multe provocări. Existența unor modele, prezența cuiva care să te îndrume sunt fundamentale când ai abia 14 ani și nu prea știi încotro să te îndrepți. Asta face Career Bus prin oamenii care îl ajută să se întâmple: ajută elevii să își dea mai bine seama ce vor să facă și îi ghidează către alegeri corecte, echilibrate și potrivite pentru viitorul lor” spune Silvia Bogdan, Președinte la Școala de Valori.

Fiecare grupă va participa la o sesiune de 3 ore de ateliere cu activități dinamice precum:

activități care să dezvolte abilitățile de relaționare și lucru în echipă
consiliere în carieră – „ce vreau să fac în viață?”
jocuri interactive de dezvoltare personală și teste de stabilire a profilului personal

Elevii sunt sprijiniți și de Holcim România, care le oferă posibilitatea de a realiza vizite în fabrica din Aleșd și de a deveni practicanți, ulterior, după alegerea liceului potrivit.

Autobuzul interactiv este dedicat elevilor de gimnaziu și completează pachetul de programe pe care le susținem pentru dezvoltarea tinerilor. Traseul acestuia trece prin Alesd săptămâna aceasta, unde, împreună cu Școala de Valori, ne dorim să contribuim la creșterea nivelului aptitudinilor copiilor, așa încât ei să reușească să își transforme pasiunile în realitate”, a declarat Mădălina Crăciunescu, Director Organizație & Resurse Umane Holcim România.  

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.