„Tinerii din toată lumea, în special cei din Uniunea Europeană, sunt încurajați și au dreptul să participe ca și cetățeni activi la crearea comunităților cărora le aparțin, pe plan local sau în societate, în general. Totuși, tinerii sunt considerați << cetățeni în devenire >>, << viitori lideri >> și sunt, într-un anumit fel, ignorați. Tineretul întămpină dificultăți în integrarea deplină și implicarea activă în înțelegerea, sensibilizarea sau rezolvarea problemelor relevante din punct de vedere social din propriile comunități”, afirmă coordonatorul proiectului, directorul „Make Room Europe”, Miks Celmins.
În plus, tinerii cu oportunități mai puține, mai exact migranții, refugiații sau cei din zonele rurale adeseori întâmpină bariere adiționale care previn participarea și contribuția lor la sensibilizarea și înțelegerea problemelor comunității locale. În prezent, majoritatea instituțiilor academice educaționale rurale din Europa nu înțeleg problemele sociale locale și nu încurajează tinerii să priceapă sau să contribuie la sensibilizarea sau soluționarea problemelor întâlnite în comunitățile lor.
„Arta Tinerilor pentru Schimbare Socială” (engl. “Youth Arts for Social Change”) este un proiect de mobilitate internațională a tinerilor susținut de programul Erasmus+ și administrat de Agenția pentru Programe Internaționale pentru Tineri a Republicii Letonia. Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt ONG-uri și/sau instituții educaționale rurale sau mici urbane – Dobeles Makslas skola (Letonia), I.I.S.S. Enrico Medi (Italia), Association Alba (Spania), NGO Argonaftes (Cipru), Young Teachers Team of Cekdev (Turcia) și Liceul Teoretic Constantin Șerban (România).
Fiecare dintre partenerii proiectului este reprezentat de grupuri formate din șase tineri. Proiectul are la bază șapte activități dintre care două sunt la nivel internațional:
1) Vizita de planificare a proiectului în Galatone, Italia care a avut loc în perioada 17 – 20 martie 2018
2) Schimbul de tineri care va avea loc în Dobele, Letonia începând cu data de 10 iunie 2018 până în 16 iunie 2018.
Reprezentanții tinerilor celor șase țări participante au identificat probleme sociale ale tineretului din comunitățile lor:
1. Stima de sine scăzută a tinerilor (Letonia)
2. Lipsa activităților din timpul liber pentru tineret (Italia)
3. Consumul crescut de alcool de către tineri (Cipru)
4. Calitatea redusă a educației (Turcia)
5. Accesibilitatea redusă a transportului în zonele rurale (Spania)
6. Bullying-ul (România)
În cadrul vizitei de planificare a proiectului din Galatone, Italia reprezentanții tinerilor au prezentat problemele tineretului din comunitățile locale și împreună au stabilit structura materialului informativ pe care aceștia trebuie să-l creeze, elaborând problemele identificate și discutând despre variatele tehnici artistice care ar putea fi utilizate pentru a face cunoscute problemele comunităților locale.
Acum tinerii s-au reîntors în țările lor și se pregătesc pentru plecarea spre Dobele, Letonia care va avea loc în iunie 2018. În prezent, grupurile de tineri lucrează la crearea unor materiale informative detaliate care să explice, prin colectarea informațiilor, prin interviuri sau prin analiza știrilor locale, problemele locale pe care aceștia le-au identificat și să propună soluții pentru rezolvarea acestora.
„Este adeseori o provocare să găsim o cale de a implica tinerii în luarea deciziilor. Este o provocare să înțelegem tinerii și să le asigurăm confortul de a fi deschiși și de a lua inițiativă. În urma acesti vizite, deși a fost foarte scurtă, am reușit împreună cu reprezentanții tinerilor să creăm un mediu care încurajează studiul și promovează cetățenia activă”, afirmă Alina Buzle, coordonator al proiectului – România & Make Room Changemaker.
„După ce ne-am cunoscut mai bine, frica noastră a dispărut. În câteva minute am știut numele fiecăruia, am recunoscut noi voci și ne-am bucurat de noi zâmbete. La început, eram neliniștiți deoarece trebuia să prezentăm problemele comunității noastre pe care le-am identificat împreună cu colegii noștri acasă. Este surprinzător pentru mine modul cum ne-am schimbat din prima zi până în ultima. Am devenit o familie, cei mai buni prieteni, teama a dispărut și faptul că niciunul dintre noi nu vorbea aceeași limbă nu a reprezentat un obstacol. Am învățat cuvinte și expresii noi în română, turcă, spaniolă, italiană, greacă și letonă”, spune Monta (16 ani), reprezentant al tinerilor din Letonia.