Ambrozia, cea mai alergenică plantă un pericol pentru aleșdeni

1127

La sfârşitul aceste luni începe perioada de înflorire a ambroziei, care este foarte periculoasă pentru persoanele care suferă de alergii. Planta s-a inmulțit neașteptat de mult in ultimii ani in Romania, provocând alergii, in lunile august și septembrie, tot mai multor oameni, care nici măcar nu știu despre ce e vorba, confundând simptomele ei cu ale unei răceli. In Europa ambrozia este considerată plantă de carantină și se fac acțiuni dese pentru stârpirea ei, iar proprietarii sunt obligați să o stîrpească de pe terenurile lor.

In Romania, evident, nimănui nu-i pasă. In Aleșd am dat o tură de oraș și am observat-o pe marginea drumului, pe terenurile prăsite, la marginile câmpurilor cultivate și clădirilor in paragină. NU a inflroit incă pentru a răspândi polenul extrem de alergic. Consiliul Local Aleșd are adoptată o hotărâre prin care proprietarii pot fii amendați dacă nu-și ingrijesc terenurile, așa că practic, avem cadrul legal. Insă nici pe terenurile primărie lucrurile nu stau bine, deși in ultimele zile am observat mai mulți oameni care tund iarba. Cineva ar trebui să le explice de ce să insiste și pe ambrozie.

Ambrozia este una dintre cele mai supărătoare plante din cauza puternicului său efect alergen. Ea înfloreşte între sfârşitul lunii iulie şi sfârşitul lunii septembrie, perioada cea mai periculoasă pentru oamenii care suferă de alergie. Manifestările pot fi diferite de la un om la altul, însă majoritatea oamenilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii, dificultăţi în respiraţie, tuse și respiraţie şuierătoare.